A karalábét sokan csak levesekbe használják, pedig ez az értékes zöldségünk sokkal többet érdemel ennél. Bagányné Irén saját maga termeli a karalábét, így sok ötlete van a felhasználására. A karalábés töltikéhez még a zsenge leveleket is felhasznája. Most a töltött karalábé receptjét árulja el nekünk.
A karalábé (Brassica oleraceae convar. acephala var. gongylodes) a káposztafélék családjába tartozó zöldségnövény. Magas B1-, B2-, B6- és C-vitamin tartalma miatt nyers fogyasztása is ajánlott. Kalciumot, káliumot, magnéziumot, vasat, valamint meszet és foszfort is tartalmaz. Magas vitamintartalma miatt az alternatív gyógyászat hívei méregtelenítő hatásúnak tartják, de mindenképpen egészséges.
Töltött karalábé receptje
Hozzávalók
- 6-8 db karalábé,
- kevés olaj,
- 1 vöröshagyma,
- 1/2 kg darálthús,
- só,
- bors,
- 3 tojás,
- kicsi vaj,
- tejföl.
Elkészítése
- A karalábék belsejét jól kivájjuk, de a forgácsokat sem dobjuk ki.
- Egy lábasban sós vízben megfőzzük a karalábékat a kivájt forgácsokkal együtt.
- Ha megfőtt, a vizet leszűrjük.
- Kevés olajon megdinsztelünk egy fej kiskockára vágott vöröshagymát, hozzáadunk 1/2 kg darálthúst.
- Ezt is lepiritjuk, ráütünk 3 db tojást, ami összefogja a tölteléket.
- Sózzuk, borsozzuk.
- A karalábékat megtöltjük a töltelékkel.
- Egy tepsit kivajazunk.
- Az aljára tesszük a forgácsokat, majd erre a kimaradt tölteléket.
- Végül pedig ráhelyezzük a darálthúsos töltött karalábékat.
- Minden karalábé tetejét beborítjuk tejföllel.
- Előmelegitett sütőben 200°- on pirosodásig sütjük. Kb 40-45 perc.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Bagányné Irénnek!