Site icon Balkonada

A levendula szedése és felhasználása – illatos tippek a lila kincsért

Hamarosan itt a levendulaszezon, ami azt jelenti, hogy a lila mezők újra beborítják a tájat, és a fenséges illat a levegőben terjed. Ha te is szeretnél ebből a csodás növényből otthonodba csempészni, vagy akár saját készítésű termékeket előállítani belőle, olvass tovább! Összegyűjtöttem a legfontosabb tudnivalókat a levendula szedése és sokoldalú felhasználása témában.

Mikor és hogyan szedjük a levendulát?

A levendula szüret ideje általában június végétől július közepéig tart, de ez az időjárástól és a fajtától függően változhat. Akkor a legideálisabb a szedés, amikor a virágok már kinyíltak, de még nem kezdtek el barnulni.

A levendula szárítása

Ahhoz, hogy hosszú távon élvezhesd a levendula illatát és tulajdonságait, megfelelően meg kell szárítani:

Szedd magad levendula helyszínek 

Akkor sem kell búslakodnod, ha nincs a kertedben levendula, hisz az országban több helyen találkozhatunk szedd magad levendulamezőkkel, ahol saját kezűleg gyűjthetjük be ezt a csodás növényt. Ezekből gyűjtöttem össze párat.

Az aláhúzott névre kattintva eléred a levendulaföld hivatalos oldalát, ahol pontos információkat találsz a levendulaszüret időpontjáról és feltételeiről. 

A levendula sokoldalú felhasználása

A megszárított levendula számtalan módon felhasználható otthonodban és a mindennapokban:

Illatosító

Helyezz kis vászonzacskókba szárított levendulát a ruhásszekrénybe, fiókokba, hogy frissen tartsák a ruhákat és elűzzék a molyokat.

Dekoráció

Frissen szedve formázható, így egyszerűen készíthetők látványos levendula dekorációk. A száraz levendula csokrok gyönyörű és illatos dekorációként szolgálnak vázában, vagy akár ajtódíszként. A levendula virágokat akár egy üres vázában elrendezve is tarthatjuk. Hamar megszárad, mindeközben a virágok megtartják formájukat és illatukat.

Fürdő

Készíts levendulás fürdőbombát, vagy egyszerűen tegyél egy marék szárított virágot egy kis vászonzacskóba, és add a fürdővízhez. Nyugtató hatású, segít ellazulni.

Levendulás fürdő virágból: 10 dkg levendulavirágot forrázzunk le 2 liter vízzel, hagyjuk állni, majd szűrjük le. A kapott főzetet vegyítsük a fürdővízhez. Nyugtató hatású, serkenti a vérkeringést, segíti a bőrpanaszok enyhítését.

Alvássegítő

Tegyél egy kis levendulás zacskót a párnád alá, vagy szórj néhány virágot az ágyneműre. A levendula ismert a stresszoldó és alvássegítő tulajdonságairól. Gyógyhatásait kihasználva készülhet belőle szappan, illatpárna vagy egyszerűen megszárítva használhatjuk. 

Tea

Készíthetsz különböző gyógyteákat levendulából, amelyeket különböző betegségek, problémák esetén érdemes kortyolgatni. Egy teáskanál szárított levendulavirágot önts le 2 dl forró vízzel, hagyd ázni 5-10 percig, majd szűrd le. Segít a belső feszültség oldásában.

Migrén ellen: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g szárított levendulát, 5 percig hagyjuk állni, mézzel édesíthetjük.

Légúti betegségekre: 1 liter vízzel leforrázunk 20 g levendulavirágot és 20 g fodormentalevelet. Naponta háromszor egy csészényit érdemes fogyasztani.

Nyugtatóként: 3-4 teáskanál szárított levendulát leforrázunk egy csészényi vízzel, 10 percig állni hagyjuk. Mézzel fogyasztjuk.

Levendulaolaj

A szárított virágokból könnyedén készíthetsz házilag levendulaolajat. Ehhez tölts meg egy üveget levendulavirággal, majd öntsd fel olíva- vagy mandulaolajjal, hogy ellepje. Hagyd állni 2-4 hétig sötét, hűvös helyen, majd szűrd le. Használhatod masszázsolajként, bőrápolásra, vagy diffúzorba csepegtetve.

Levendula a konyhában

Kisebb mennyiségben a levendula kulináris célokra is felhasználható. A franciaországi Provance-ban a levendula húsételek, desszertek elmaradhatatlan ízesítője. Jellemzően grillezett halakhoz és húsokhoz használják, de kerül belőle zöldséges ragukba, salátákba és szószokba is.

Édességeknek, főleg krémeknek, dzsemeknek, barackos desszerteknek kellemes aromát kölcsönöz. Ízesíthető vele sütemény, fagylalt, szörp, de akár húsok mellé is adható fűszerként.  Üdítőitalt, de akár levendula fagylaltot is készíthetünk belőle. Fontos, hogy mértékkel használd, mert intenzív az íze.

A levendula egy igazán sokoldalú növény, ami nemcsak gyönyörű, de számos jótékony hatással is rendelkezik. Remélem, hogy ezek a tippek segítenek neked abban, hogy a maximumot hozd ki ebből az illatos kincsből a hamarosan induló szezonban!

 

 

Exit mobile version