A spárga tejszínmártással önálló fogásként is fogyasztaható, de akár köretként is tálalhatjuk egy finom húsétel mellé. Könnyű fogás, így nyár esti vacsorának is kitűnő. Mutatom is a receptet.
A spárga fogyasztásnak nincs túl nagy hagyománya Magyarországon, de napjainkban már egyre többen felfedezik. Az egyes vidékeken csirágként, másutt nyúlárnyékként ismert zöldség tudományos neve: közönséges spárga (Asparagus officinalis). Európa egyes vidékein az éghajlattól függően más-más időpontban terem. Egyes helyeken már március végén megjelennek az első zsenge spárgák, míg máshol június végén is szüretelhető.
A növény megvastagodott, zsenge hajtásait fogyasztjuk, ami rendkívül egészséges és kalóriaszegény. Elhanyagolható szénhidrát- és zsírtartalma, de magas a rost, vitamin és ásványi anyag tartalma. Rendkívül gazdag káliumforrás, továbbá foszfor, kalcium, magnézium és vas is említésre méltó. A vitaminok közül A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin a legjelentősebb.
A konyhában igen sokféleképpen feldolgozhatjuk. Készülhet belőle spárgakrém leves, zöldspárgával töltött levelestészta vagy spárgás papucs sonkával.
„Egy egyszerű és nagyszerű, finom, könnyű fogást ajánlok, ami önmagában vagy köretként is fogyasztható.” – ajánlotta a figyelmünkbe a receptet Illésné Nagy Mária.
Spárga tejszínmártással elkészítése
A zöld spárgasípokat kettétörjük, ahol roppanósan eltörik, ott már fogyasztható, finom (kb. az 1/4 részét törjük le…) Vékonyan meghámozható a vastagabb szárrésze (ha nagyon friss, felesleges hámozni).
Aki szeretné gőzben párolhatja vagy lehet előfőzni: enyhén cukros – sós vízben csupán pár percig kell főzni.
Villával kiemeljük, lecsepegtetjük, tányérra rendezzük.
A mártás:
2 dl tejszínt kis edényben felforralunk, 1 evőkanál liszttel besűrítjük, sóval és citromlével ízesítjük ízlés szerint. Ráöntjük a spárgára, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk és máris fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat kívánok! 😋
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!