Mióta az eszemet tudom, húsvétkor édes kalácsot eszünk a sonka mellé. Az utóbbi években ez már nem hagyományos fonott kalács, hanem napraforgókalács mazsolával, ami szintén édes tészta. Porga Júliáéknál sós napraforgókalács került az asztalra napraforgómaggal.
Sós napraforgókalács napraforgómaggal
A sós napraforgókalácsot a Limara oldalán találta, ez alapján készítette el.
Hozzávalók
Tésztához:
- 660 g finomliszt,
- 1 tojás,
- 1 tojás sárgája,
- 1 dl olaj,
- 2 evőkanál burgonya pehely (elhagyható vagy 1 evőkanál tejporral helyettesíthető),
- 1 evőkanál cukor,
- 1,5 teáskanál só,
- kb. 4 dl tej,
- 4 dkg friss élesztő.
Kenéshez:
- 5-6 dkg olvasztott vaj
Tetejére:
- 1 tojás,
- napraforgómag, vagy len, szezámmag, de ezeket vegyesen is feltehetjük.
Elkészítése
- Kb. 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt,
- a cukrot és a sót a többi langyos tejben feloldjuk,
- a lisztbe belekeverjük a tojásokat, a felfuttatott élesztőt és a tejet,
- Jól összedolgozzuk, kb. 25-30 percig dagasztjuk kézzel, hogy egy kicsit keményebb tésztát kapjunk. Gépi dagasztással rövidebb idő kell.
- A tésztát egy kelesztőtálba tesszük és 30-35 percig hagyjuk kelni,
- ezek után kialakítjuk a napraforgókalács formáját, ennek lépésről lépésre, fotókkal illusztrált elkészítési módját ide kattintva találod,
- letakarjuk és 30 percig hagyjuk kelni,
- a sütőt előmelegítjük 180 fokra,
- a megkelt tésztát egy egész, felvert tojással lekenjük,
- a közepét és a szirmokat megszórjuk napraforgó-, len-, vagy szezámmaggal.
Nagyon köszönöm a fotót és a receptet Porga Júliának.