Ahogy egyre inkább kifelé haladunk a télből, a szervezet tartalékkészletei kezdenek kiürülni és egyre több vitaminra van szükségünk. A savanyú káposzta tele van vitaminnal, ezért különösen ajánlott a fogyasztása, például savanyú káposztás szűzpecsenye rolád formájában, aminek már mutatom is a receptjét.
„Ízekben gazdag, finom fogást ajánlok figyelmetekbe. Nem bánjátok meg, ha elkészítitek!” – szólt Illésné Nagy Mária ajánlása.
Savanyú káposztás szűzpecsenye rolád hozzávalói (4-6 személyre)
- 2 közepes méretű szűzpecsenye,
- 2 evőkanál mustár,
- fekete erdei sonka (1 vagy 2 tálca),
- kb. 50 dkg savanyú káposzta,
- 5 evőkanál olaj,
- 2 evőkanál paradicsompüré,
- 1 dl fehérbor,
- 5 dl húsleves (kockából is jó),
- só, bors ízlés szerint,
- kb. 1 teáskanál étkezési keményítő (lehet, hogy több kell, attól függ, mennyi a visszamaradt pecsenyelé)
Elkészítése
- a szűzpecsenyét megtisztítjuk az ínhártyától, hosszában, középen végigvágjuk, kiterítjük,
- sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát,
- folpackot terítünk rá és mindkét oldalát megütögetjük, klopfoljuk,
- 1-1 evőkanál mustárt kenünk rá,
- a sonkaszeleteket úgy fektetjük rá, hogy kicsit fedjék egymást,
- a savanyú káposztát kifacsarjuk (én nem mostam át víz alatt…) és ráterítjük a sonkára,
- jó szorosan feltekerjük és húskötöző zsinórral körbetekerjük, megkötözzük,
- egy nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a húsroládokat erős tűzön körbepirítjuk,
- belefektetjük egy tepsibe,
- a pirítás után visszamaradt pecsenyeléhez adjuk a paradicsompürét, elkeverjük, a borral és a húslevessel felöntjük, felforraljuk,
- az egészet ráöntjük a tepsiben várakozó roládokra, alufóliával letakarjuk,
- betesszük a 190 fokra előmelegített sütőbe és kb. 25-30 percig sütjük,
- pár percig alufólia nélkül piríthatjuk a tetejét,
- kivesszük a sütőből az ízesített pecsenyelevet kiöntjük egy edénybe, a roládokat letakarjuk az alufóliával, pihentetjük,
- a pecsenyelevet 1 púpozott teáskanál étkezési keményítővel (egy pici vízben keverjük simára) besűrítjük,
- a pihentetett roládokat felszeleteljük, tányérra helyezzük, kukoricás rizs volt a köret amit pecsenyemártással meglocsoltam.
Jó étvágyat kívánok! 🍽
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!