Site icon Balkonada

Mutatós rózsafánk recept képpel

rózsafánk

A rózsafánk sütésének nincs nagy hagyomány nálunk. Gyerekkoromban a szalagos farsangi fánk és az egyszerű túrófánk mellett csörögefánk volt még a farsangi időszak sztárja. Pár éve fedeztük csak fel a rózsafánkot, ami a csörögefánk tésztának új köntöst kölcsönöz, sokkal mutatósabb, mint elődje.

A fánk édes sütemény, amely általában kelt tésztából készül, és rendszerint porcukorral, lekvárral kiegészítve kerül fogyasztásra.

„Magyarországon a 19. század tájékán terjedt el a manapság igen népszerű finomság; az étel eredetéről számos teória létezik; a közismert legenda szerint Marie Antoinette francia királynéhez köthető az elterjedése, mások szerint pedig Bécsből származik.

Kedvelt változatai a képviselőfánk, a forgácsfánk, a farsangi fánk, a csőregefánk, illetve a szalagos fánk. Magyarországon a fánk fogyasztása a farsanghoz kötődik: a farsangi fánk népszerű böjt előtti csemege, ekkor a keresztény hagyományok szerint érdemes minél több fánkot enni a falánk élvezetek megvonása előtt. A népi hiedelmek szerint a fánk a párkeresés egyik szimbóluma: a lányok egy-egy fánk ajándékba adásával jelezték a fiúknak szimpátiájukat.” – olvasható a wikipédiában.

Rózsafánk recept hozzávalói:

Rózsafánk elkészítése

Jó étvágyat!

Exit mobile version