Site icon Balkonada

Romantikus pihenőhely hortenziák ölelésében

Tévedés az hinni, hogy romantikus pihenőhely csak rózsákkal alakítható ki. Növények valóban kellenek hozzá, de nem feltétlenül kell rózsalugast létrehozni. Vadvirágok példul épp úgy megfelelnek, mint a csodálatos hortenziák. Sinka Erika ezutóbbiakkal körbevett területen alakította ki a családi kikapcsolódás színterét.

Romantikus pihenőhely hortenziák ölelésében

A Zöld Pagony egy-egy részletét már megmutattam és Erika hasznos növénygondozási tanácsaiból is többet olvashattunk már itt a blogon. Bemutattam már a kert adottságait, fekvését és létrejöttének történetét és a zöld nappaliként is funkcionáló teraszt.  Megismerhettük a madárbarát kert kialakításának fortélyait és a növények cserépbe ültetésének bevált praktikáit.

Erika most a hortenziás pihenőhelyről és annak környzetéről mesél.

„A kert keleti részében járunk. Valamikor itt állt a gyerekek hinta állványa és homokozója. Mára a kép jelentősen megváltozott. Magas fák (Tarka levelű zöld juhar- Acer negundo „Flamingo”), fenyők határolják, alatta Babérmeggy (Prunus), Bangita (Viburnum), Szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus) Fekete Bodza (Sambucus nigra). Ezek a növények árnyékot és elzártságot biztosítanak.

Hogy a pihenő rész még meghittebb legyen, az alacsonyabb növények „U” alakban kerültek beültetésre, valamint egy picit süllyesztve van a környező területhez képest. Ezáltal érdekesebb a rálátás a kert többi növényére, a szemben lévő teraszra és a virágok illata így még inkább az orr magasságában van.

Az itt található növények: Hortenziák (Hydrangea macrophylla), Páfrányok (Dryopteris filix-mas), Skimmia Japonica, Erdei szeder, Százszorszépek, különböző Som félék, Kínai szellőrózsa (Anemona hupehensis), boglárkák, különböző fajtájú menták cserépben (ananász, csoki és gyömbér illatú), Cukorsüvegfenyő (Picea glauca) Conica), formára nyírt puszpángok.

A hely vezérnövénye, a minden évszakban mutatós Tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) és Cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens). A pihenő helyet az teszi pótolhatatlanná, hogy a kerten belül ide süt legtovább a nap (ez főleg ősszel kellemes). Nyáron az árnyékolásról sem kell gondoskodni, hiszen a növények ebben igen nagy segítséget jelentenek, de ha mégis kellemetlen a nap, ezt egy mobil napernyővel oldjuk meg. A hely kellemessége miatt ide kívánkozik (mobil) asztalka székekkel.

Nyári estéken célszerű a juharfa alsó ágára baldachint akasztani, így a szúnyogok sem zavarhatnak, de hogy biztosak legyünk, még kerámia edénykében citrus olaj is füstölög.”

És végül egy kis trükk a hortenziák kezeléséhez. A hortenzia a savanyú talajt kedveli. Ahhoz, hogy kék színanyagot termeljen, a gyökereken keresztül aluminiumot kell felszívnia. Ez csak akkor működik, ha savas a talaj kémhatása! 1 liter vízhez 3-5 gramm timsót kell adni. Megoldás még, ha alacsony foszfát és magas kálium tartalmú trágyát adunk neki.

Nagyon köszönöm Sinka Erikának a csodálatos kert bemutatását!

Exit mobile version