A rántott ponty többnyire csak karácsonykor kerül az asztalokra, pedig igen egészséges. Mi magyarok köztudottan kevés halat fogyasztunk. Az édesvízi halak közül a ponty a legnépszerűbb, és ez is leginkább rántva.
A ponty a legismertebb és legnépszerűbb halunk, bár valószínűsíthetően Ázsiából származik. Latin neve, a Cyprinus carpio a görög küprinosz (cyprinos) és a latin karpio (carpio) szavakból állt össze. Mindkettõ szó jelentése ponty.
Több nép neve is van: potyka, tõponty, pozsár, aranyhasú, babajkó, pathal, potyka, dunaponty, vadponty, nyurgaponty, bõrponty, sodrófa, feketeponty, karcsúponty, nádiponty, sodrófaponty.
Az első ismert pontytenyésztők az ókori rómaiak voltak, akik a halat a Duna vidékéről telepítették be Itáliába. Az ókori Ázsiában a ponttyal közeli rokon aranyhal (Carassius carassius) háziállatként való tartása terjedt el.
A pont a náddal szegélyezett, jól felmelegedõ, iszapos aljzatú sekélyebb tavakban és lassan folyó vizekben. Magyarországon a gyorsabb folyású patakok, folyók kivételével az összes folyóvizünkben (Duna, Tisza, Körösök, Rába,stb.), tavainkban, tározóinkban (Balaton, Velencei-tó, Tisza-tó, stb.), fő- és öntöző csatornáinkban igen elterjedt és gyakori zsákmány. Akár 40 évig is elél.
A ponty népszerűsége leginkább annak köszönhető, hogy húsa nagyon jóízű és sokoldalúan felhasználható. Az idősebb példányok azonban zsírosodásra hajlamosak.
A középkori Európában a ponty kedvelt böjti eledelnek számított. A keresztény szerzetesek számos országba elvitték, aminek hatására Nyugat- és Észak-Európa kolostoraiban pontyostavakat létesítettek. A 19. században tenyésztették a mai nemes pontyot, amelyet 1877-ben Észak-Amerikában is meghonosítottak. Azóta világszerte számtalan fajtája alakult ki.
Ponty vitamintartalma
100 gramm ponty 34 mg kalciumot, 1 mg vasat, foszfort, káliumot, A-vitamint, B1- és B2-vitamint tartalmaz. Omega-3 zsírsavtartalma elenyésző, 100 g-ban kevesebb mint 1 g található.
Rántott ponty készítése
- megtisztított pontyszeletek,
- 1 db citrom, (ez el is maradhat),
- só.
Panírozáshoz:
- liszt,
- tojás,
- zsemlemorzsa,
- só,
- olaj a sütéshez
A pontyszeleteket megmossuk, meglocsoljuk citromlével, besózzuk, fél órát pihentetjük.
A halat lisztbe, felvert és enyhén sózott tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk. Forró, de nem túlhevített olajban aranysárgára sütjük.