Site icon Balkonada

Rácbab, a tejfölös, húsos főétel

A zöldbab azon zöldségek közé tartozik, amit a világ legnagyobb területén ismernek és szeretnek. Magyarországon leginkább leves vagy főzelék készül belőle. A változatosság kedvéért most itt a rácbab receptje.

Miért együnk zöldbabot?

A zöldbab (Phasaolus vulgaris) régen a szegények eledelének számított, ma már egész más a helyzet. A népies néven a paszuly vagy a fuszulyka a hüvelyesek (Leguminosae) családjába tartozik, akárcsak a borsó vagy a lencse. Két fő fajtája ismert. A bokorbabról m2-enként 1,5-2,5 kg, a karóbabról m2-enként 2,5-4,0 kg hüvelytermést takaríthatunk be. Mindkettőt termelik zöldfogyasztásra és szárazbabnak is. Igen, ugyanarról a növényről beszélünk szárazbab és zöldbab esetén, csak zöldbabhoz a növény korai fejlődési szakaszában szedik le a hüvelyeket, míg szárazbabhoz hagyják beérni a magokat.

Nálunk leginkább a sárgahüvelyű bokorbabot fogyasztjuk, Nyugat-Európában inkább a zöld hüvelyű babfajtákat kedvelik.

A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért a fogyókúrázok körében is igen kedvelt. B1-, B2-és a C-vitamint, valamint jelentős élelmirostot is tartalmaz. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab.

Rácbab hozzávalói

Rácbab elkészítése

Exit mobile version