A zöldbab azon zöldségek közé tartozik, amit a világ legnagyobb területén ismernek és szeretnek. Magyarországon leginkább leves vagy főzelék készül belőle. A változatosság kedvéért most itt a rácbab receptje.
Miért együnk zöldbabot?
A zöldbab (Phasaolus vulgaris) régen a szegények eledelének számított, ma már egész más a helyzet. A népies néven a paszuly vagy a fuszulyka a hüvelyesek (Leguminosae) családjába tartozik, akárcsak a borsó vagy a lencse. Két fő fajtája ismert. A bokorbabról m2-enként 1,5-2,5 kg, a karóbabról m2-enként 2,5-4,0 kg hüvelytermést takaríthatunk be. Mindkettőt termelik zöldfogyasztásra és szárazbabnak is. Igen, ugyanarról a növényről beszélünk szárazbab és zöldbab esetén, csak zöldbabhoz a növény korai fejlődési szakaszában szedik le a hüvelyeket, míg szárazbabhoz hagyják beérni a magokat.
Nálunk leginkább a sárgahüvelyű bokorbabot fogyasztjuk, Nyugat-Európában inkább a zöld hüvelyű babfajtákat kedvelik.
A zöldbab viszonylag kevés fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ezért a fogyókúrázok körében is igen kedvelt. B1-, B2-és a C-vitamint, valamint jelentős élelmirostot is tartalmaz. A zöldbab lényegesen könnyebben emészthető, mint a szárazbab.
Rácbab hozzávalói
- 60 dkg sertéscomb,
- 1 kg zöldbab,
- kevés olaj vagy zsír,
- 1 nagy fej vöröshagyma,
- 1 db paprika,
- 1 db paradicsom,
- só,
- fűszerpaprika,
- bors,
- 1 -2 kanál liszt,
- 2-4 dl tejföl.
Rácbab elkészítése
- a hagymát apróra várom,
- megsózom,
- egy kevés zsiradékon megpirítom,
- megszórom paprikával, borssal,
- a húst kis kockákra vágom és hozzáadom,
- gyakori kevergetés mellett fehéredésig sütöm,
- hozzaáadom az apróra vágott paradicsomot és paprikát,
- kevés vízzel felöntöm,
- ha szükséges pótolom a vizet és majdnem puhára főzöm a húst,
- ekkor hozzáadom az aprított zöldbabot,
- felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje,
- ha szükséges tovább fűszerezem,
- elkészítem a habarást.
- a tejfölt a liszttel egy tálkában habverővel simára keverem,
- a rácbab levéből folyamatos keverés mellett néhány merőkanállal lassan hozzáöntök,
- majd a habarást hozzáadom az ételhez.
- Kevergetve rottyantok egyet rajta.