A puncsszelet a gyerekkoromat idézi. Akkor elképzelhetetlen volt úgy egy vasárnap, hogy ne legyen valami házilag készített sütemény. A zserbó, a mézes-krémes és az egyszerű kakaós szelet és sok más házi sütemény mellett a puncsszelet is igen gyakori vendég volt az asztalon.
Puncsszelet, a látványos és finom sütemény receptje
A mai puncsszelet receptje Bedi Istvánnétól származik.
Hozzávalók:
Egy piskótához:
- 20 dkg liszt,
- 5 dkg rétesliszt,
- 1 csomag sütőpor,
- 25 dkg cukor,
- 6 tojás,
- 1 dl olaj,
- 1 dl tej.
Töltelékhez:
- 1 csésze kávé,
- porcukor,
- 5 dkg vaj,
- 1 evőkanál kakaópor,
- 4 evőkanál baracklekvár,
- 5 dkg áztatott mazsola,
- fél dl rum.
Mázhoz:
- 1 tojásfehérje,
- 17 deka porcukor,
- pár csepp piros ételfesték.
Elkészítése
- A szokásos módon két piskótát sütöttem, 6-6 tojásból.
- Amikor kihűlt, az egyiket ketté vágtam, a másikat pedig apróra téptem.
- A töltelékhez a porcukrot a vajjal kikevertem, hozzáadtam a többi hozzávalót, hozzáöntöttem a mazsola áztató levét is és alaposan összedolgoztam, hogy közepesen lágy legyen.
- Baracklekvárral lekentem a piskóta 2 belső oldalát, az egyikre rányomkodtam a masszát.
- A masszára ráborítottam a másik piskótát.
- Egy deszkát raktam rá nehezékkel. Én 2 kilós liszt használtam, 1 órán át hagytam rajta a súlyt.
- A mázhoz felvertem a tojásfehérjét 17 deka porcukorral, pár csepp piros ételfestékkel simára kevertem.
- A mázból egy kicsit félretettem, a többit ráönttem a sütire.
- Elsimítottam a mázt és fél órát száradni hagytam.
- Végül a félretett mázzal megcsíkoztam.
A puncsszelet széléből pár kókuszgolyót is készítettem.
Nagyon köszönöm Bedi Istvánnénak a kitűnő receptet!