Site icon Balkonada

Pozsgafa gondozása és szaporítása

pozsgafa

Az apró, húsos levelei miatt pénzt hozó növénynek tartott pozsgafa (Crassula ovata) vagy majomfa az egyik legkedveltebb és legegyszerűbben tartható dekoratív növény. Jól tűri a száraz levegőt is, így lakótelepi lakásban is tartható, ha találunk számára egy hűvösebb zugot. Megfelelő gondozás mellett az idősebb növények mutatós apró virágokat hoznak.

Pozsgafa származása, jellemzése

A pozsgafa vagy majomfa (Crassula ovata) a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe, ezen belül a varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába és a hájvirágformák (Crassuloideae) alcsaládjába tartozó dísznövényként elterjedt, örökzöld, pozsgásnövényfaj.

A pozsgafa Dél-Afrikában és Madagaszkár szigetén őshonos, innen terjedt el a világ minden részére, mint dísznövény. Természetes élőhelyén száraz, sziklás domboldalakon található, Aloe, Euphorbia, egyéb Crassula fajok társaságában.

Angol népi nevei, a Money-tree (pénzfa), illetve Dollar-tree (dollárfa) is arra utalnak, hogy pénzteremtő képességet tulajdonítanak neki. A Feng-shui tanai szerint a lakás megfelelő helyére helyezve segíti a pénz gyarapítást és a pénzzel kapcsolatos helyes  döntések meghozatalát.

A népnyelvben tévesen gyakorta életfának vagy majomkenyérfának nevezik. Az életfa név a keleti tuját, a majomkenyérfa pedig az afrikai baobabfát illeti meg.

Pozsgafa jellemzése

Ahogy a neve is jelzi, örökzöld pozsgás növényről van szó. Őshazájában Dél-Afrikában és Madagaszkáron akár a három méter magasságot is elérheti. Terebélyes, elágazó, bokros növény, törzse vaskos, húsos, barnás vékony kéreggel, mely idősebb korban felrepedezik és leválik.

Kerekded levelei 3–9 cm hosszúak és 2–4 cm szélesek. A sok vizet tárolni képes húsos, fényes levelei sűrűn állnak a vaskos száron. A levelek színe az élénktől a sötétzöldig terjed, gyakran vöröses szegéllyel.

A levelek felszínén található apró lyukacskáknak fontos szerepük van: az anyagcsere fő szerve, ezen keresztül képes a növény vizet felvenni, és leadni is. A sötétzöld pozsgás levelei tárolják a felvett vizet.

Pozsgafa gondozása

Igen lassú növekedésű, de ha szerencsénk van, apró fehér virágok tömegével hálálja meg a gondoskodást. Megelégszik kevés öntözéssel és szereti a napot. Elegendő akkor vizet adni neki, amikor a földje kiszáradt. Fényszegény helyen, gyakran a 2-3 hetente történő öntözés is túl gyakori lehet.

Igénytelen növény. Legjobban napfényes, levegős helyen érzi magát. Napsütötte szobában is szépen fejlődik, de ha van rá lehetőségünk, a tavaszi fagyok elmúltával vigyük ki az udvarba vagy erkélyre.

Az olvasók is elmesélték, milyen módszerekkel sikerült hosszú évekig sikeresen tartani és még virágzásra is bírni a szárazságtűrő pozsgafát.

Metszése

A pozsgafát metszeni nem kell, de formázhatjuk, ha gondoljuk. A pozsgafa bonszaiként is nevelhető. Ehhez minden átültetésnél erősen vágjuk vissza a gyökérzetet, és ugyanabba a cserépbe ültessük vissza. Ekkor a növény ágai is tetszés szerint metszhetők.

Teleltetés

A pozsgafa teleltetéséhez hűvös, fagymentes és napsütéses hely az ideális. Téli időszakban még kevesebbet öntözzük, várjuk meg, míg kiszárad a földje.

Átültetés

Tavaszi átültetéssel gyorsíthatjuk a növekedését. Ha kis növényre vágyunk, csak akkor ültessük át, ha túlnőtte a cserepet. Laza, jó vízáteresztő talajba, homokkal vagy perlittel kevert földbe pl. kaktusz földbe ültessük. Saját magunk is készíthetünk kaktusz földet körülbelül 50% föld és 50% durva homok, valamint kavics összekeverésével.

Pozsgafa virágzása

Megfelelő gondozás mellett az idősebb növények ősz végén, tél elején virágba borulnak. Virágai a hajtáscsúcsokból fejlődnek, sok apró csillagszerű fehéres, halvány-rózsaszín virággal. A virágzás után száraz magtok fejlődik, mely a magok beérésével szétnyílik és kiszóródik belőle a nagyszámú porszerű mag.

A képre kattintva további tanácsokat olvashatsz a pozsgafa virágoztatásához.

Pozsgafa szaporítása

Szaporítása egyszerű, a letört kis ágdarabkák földbe dugva hamar új életre kelnek. is és ideális körülmények között tartva az idősebb növények a téli, tavaszi időszakban apró fehér vagy rózsaszín virágokat hoznak.

Magvetéses szaporítása nehézkes, de nincs is rá szükség, mert hajtás- és levéldugványról nagyon egyszerűen szaporítható. A letört kis dugványokat néhány napig hagyjuk kiszáradni, mielőtt a földbe helyezzük. Szaporításra a tavasz és a nyár a legjobb időszak.

Betegségek, kártevők

A gyenge, megnyúlt hajtások leggyakrabban a túlöntözés, illetve a fényhiány következményeként alakulnak ki.

Télen a levelek ezüstössé válása, száradása és lehullása túl magas hőmérsékletre utal.

Vízhiány miatt a levelek zsugorodnak, összeaszalódnak.

A túlöntözés következtében a gyökerei elrothadhatnak, ami a növény pusztulásához is vezethet. Időnként permetezhetjük a leveleit vízzel, hisz a pórusain keresztül ezt is képes hasznosítani, és így a gyökérzet sem károsodik.

Ha megfelelően kevés vizet kap, kártevők megjelenésétől nem kell tartani. A növény levelein időnként megjelenő apró kristályszerű képződményekkel nem kell foglalkozni, ezek a víz elpárolgása után az apró lyukacskákban lerakódott ásványi anyagok maradványai.

A pozsgafa leggyakoribb kártevői a levéltetvek és a gyapjastetvek, ezeket egyszerűen lemoshatjuk nedves, alkoholos vattával.

Exit mobile version