Paprikakrém receptet osztott meg az olvasóm. Az egyszerű és kitűnő receptet érdemes kipróbálni, így most itt a blogon is közzé teszem. Olvass tovább és tudd meg, hogy készül a paprikakrém házilag!
Paprika vitamintartalma
A paprika félcserjés évelő zöldség és fűszernövény, amely a Capsicum (paprika) nemzetségbe tartozik. A magyar éghajlati viszonyok mellett egynyáriként termesztjük. Latin neve Capsicum annuum L. (capsis = „csípés”, annuum = „egynyári”), ami egyrészt a termése csípős ízére utal, másrészt arra, hogy évelő volta ellenére általában csak egy évig szokták termeszteni. Népies elnevezései: kerti bors, magyar bors, törökbors, pogánypaprika, veres bors.
Magyarországon egyedülállóan sok, 10 kg/év/fő paprikát fogyasztunk. Szerte a világon azonban nem a nálunk ismert étkezési paprikák a vezetők, hanem az úgynevezett csilipaprikák.
A paprika őshazája Közép- és Dél-Amerika. Első példányai a hódítások idején hajósok által kerültek át Dél-Amerikából Spanyolországba. Borsot láttak benne, és eleinte csak, mint egzotikus fűszer használták.
A paprika táplálkozási értéke nagy, sok benne az értékes összetevő és sokoldalúan felhasználható. A C-vitamin-tartalma 100 mg/100 g, de egyes fajták beérett termésében a 300 mg-ot is elérheti. Előnye, hogy savanyítva is megőrzi C-vitamin-tartalmát, ezért téli fogyasztása mindenkinek javasolt. Tartalmaz még illóolajat, cukrot, pektint, ásványi sókat, A, B1, B2-vitamint is. A sokféle karotinoid nemcsak festékanyag, de tápértékük is fontos. A jó minőségű fűszerpaprika élettani hatása összetett, amelyek közül az étvágygerjesztő, és emésztést serkentő hatása emelkedik ki leginkább.
Paprikakrém házilag hozzávalói
- 0,5 dl olívaolaj,
- 1 kg paprika,
- só,
- bors,
- pizzafűszer,
- 5 gerezd fokhagyma,
- 10 dkg baconszalonna.
Paprikakrém elkészítése
- a paprikákat megtisztítottam, kimagoztam és hosszában felvágtam,
- olívaolajjal kikentem egy nagyobb tepsit,
- a tepsibe vágott felükkel felfelé belefektettem a felvágott paprikákat,
- megszórtam sóval, kevés borssal, és pizzafűszerrel,
- mellé daraboltam 5 gerezd fokhagymát,
- lefedve puhulásig sütöttem 200 fokon,
- majd szabaddá téve még kicsit meg is pirítottam,
- félretettem, hogy hűljön,
- ezalatt megpirítottam a jó minőségű kockázott bacon-t,
- langyosan összekevertem a hozzávalókat és finomra turmixoltam.
Nagyon köszönöm a fotót és a receptet G Kovács Modesztának, a Modest Home & Garden tulajdonosának!