Site icon Balkonada

Őszibarack lekvár sütőtökkel receptje

Őszibarack lekvár sütőtökkel nevet adtam a pikáns lekvárnak, pedig az egyszerű recepttel készülő édesség sokkal több mint egy egyszerű gyümölcsíz. Az ízét is jobban el tudod képzelni, ha elmondom, igazából sütőtök, narancs, őszibarack és gyömbér házasításából jött létre. Ugye milyen jól hangzik? 

Őszibarack lekvár sütőtökkel hozzávalói

Őszibarack lekvár sütőtökkel elkészítése

Mi dusztolás és a szárazdunszt?

Szerintem sokan tudják, de kezdő háziasszonyok kedvéért leírom, mi is az a szárazdunszt. A dunsztolás ősi tartósítási technika, amivel biztosítjuk, hogy lekvárjaink, befőtteink hosszan elálljank, ne romoljanak meg. Száraz és vizes dunsztolás is létezik. A vizes dunsztolás tulajdonképpen gőzölés, akkor alkalmazzuk, ha az üvegbe kerülő anyagokat ne főztük, nem hőkezeltük előzetesen. Tipikusan így készülnek például a befőttek.

Szárazdunsztolás alkalmazunk ott, ahol az alapanyagokat előtte megfőztük. Így tartósítjuk például a lekvárt, dzsemet. A befőzött gyümölcsöt forrón rakjuk az üvegekbe és azonnal lezárjuk. Ezután az üvegeket jó alaposan bebugyoláljuk meleg paplanokba, pokrócokba, és így lassan, akár napokig hagyjuk teljesen kihűlni.

Nagyon köszönjük a szuper receptet Gaszt Kornéliának!

Exit mobile version