Site icon Balkonada

Mirabella szilva, az alulértékelt gyümölcs

Az utak mentén akár vadon is termő, apró szemű mirabella szilvát (Prunus mirabella) a köznyelv leginkább cseresznyeszilva vagy potyóka szilva néven ismeri, bár van ahol fosóka szilvának hívják. Kis, gömbölyű gyümölcse sárga, narancssárga vagy piros színű, édes-savanyú ízű. Sokan csak elmennek mellette és földön végzik a zamatos gyümölcsök. Kár érte. A mirebella szilva kiválóan alkalmas frissen fogyasztásra, lekvárok, szószok és sütemények készítésére. Mondok is néhány tippet a cseresznyeszilvábó készülő lekvár elkészítéséhez.

Mirabella szilva jellemzése és gondozása

A lombhullató fa a rózsafélék családjába tartozik, hazája Délnyugat-Ázsia. Európában még a rómaiak honosították meg. Az alapfajt mirabolán szilva néven alanynak szaporítják a faiskolák, többféle csonthéjas gyümölcsfát, díszcserjét, illetve díszfát szemeznek rá.

Az igénytele mirabella szilva rendszerint magról, vadon nő. Jellemzően bőtermésű, június-jüliusban roskadoznak a gyönyörű sárga, vagy piros szilvaszemektől az ágak.

További népies nevei: cseresznyeszilva, mirabella, mirabolán, ónabóna, potyóka, vagy ahogy a legtöbben ismerik: fosóka szilva.

Gondozása

Vitamintartalma

A cseresznyeszilva kimondottan gazdag K- vitaminban, mely jótékony hatással van a látásra, a bőrre és a nyálkahártyák egészségére. Ez a vitamin az immunrendszer egyik fontos élharcosa, számos módon támogatja az egészséget, például véd a daganatos betegségek ellen. Gazdag A, B és C vitaminban is.

Mirabella szilva felhasználása

Féléretten savanykás az íze, beérve mézédes csemegévé változik.

Tipp a lekvárfőzéshez

Sokan azért nem kezdenek hozzá a lekvárfőzéshez, mert nagyon macerásnak tartják az apró gyümölcsökből a magok eltávolítását. Nagy anyáink erre kitalálták azt a módszert, hogy nem magozzák ki a mirabella szilvát főzés előtt, hanem utánna, passzírozással távolítják el a magokat.

Megmosás után egyszerűen csak tegyük fel főni a mirabella szilvát cukorral. A cukor mennyisége a gyümölcs savanyúságától függ. Egy kilo gyümölcsre általában 30-60 dkg cukrot kell számítani. Amint megfőtt a lekvár jöhet a paszírozás, a magok eltávolítása. Ehhez használhatunk paradicsom paszírozót vagy akár nokedli szaggatón keresztül nyomva is kiszedhetjük a magokat.

Fontos:

Exit mobile version