Másodnap is puha pogácsa jól jön, ha előre kell, vagy tudunk dolgozni és nem akarunk kőkemény, kiszáradt sós süteményt rakni a családi asztalra. A jól bevált recept ismét egy olvasótól származik, aki nagy gyakorlatot szerzett sütögetés terén, hisz rendszeresen süt sós és édes süteményeket egyaránt.
Másodnap is puha pogácsa receptje
Takács Ildikó ajánló szavai:
„Ezer éve sütök pogácsát. Régebben bármit csináltam velük, másnaptól (ha maradt) nem volt soha jó puha. Egészen addig, amíg rá nem találtam a hűtőben kelesztésre. Azóta csak ezzel a módszerrel kelesztem a tésztáját, többször hajtogatom, ha még puhábbat, ízesebbet szeretnék egy szem főtt krumplival turbózom. A tetején most reszelt sajt van, de szoktam a tésztába is és a tetejére is napraforgó magot, szezámmagot, vagy durva szemű sót tenni.”
Hozzávalók
- 60 dkg finomliszt,
- 20 dkg margarin,
- egy nagy doboz tejföl, (4,50 dl)
- cukor,
- 4 dkg élesztő,
- langyos tej,
- 1 db egész tojás,
- 1 tojássárgája,
- 1 egész tojás a tetejére kenéshez,
- só,
- sajt,
- magok (a tésztába is lehet tenni belőle).
Másodnap is puha pogácsa elkészítése
- felfuttatom az élesztőt,
- az élesztőt berakom a lisztbe,
- majd a tészta többi hozzávalójával sima tésztát gyúrok,
- lisztezett deszkán vékonyra nyújtom,
- feltekerem, mint a bejglit,
- majd oldalról összehajtom,
- fóliába csomagolom, legalább 3-4 órára hűtőbe teszem (nem hittem el, de szépen megkel),
- sütés előtt ismét vékonyra nyújtom,
- még egyszer hajtogatom,
- 10 perc pihentetés után kisujjnyira nyújtom,
- közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatom,
- kb. két gáztepsire lesz tele,
- a tetejét megkenem tojással,
- megszórom azzal, amivel akarom ízlés szerint,
- sütés előtt még egy kicsit kelesztem,
- én egyszerre szoktam sütni a két tepsivel, kb. 20 perc alatt kész van.
Az eredmény egy nagyon puha, leveles pogi lesz. Jó étvágyat!
Nagyon köszönöm a receptet és a tanácsokat Takács Ildikónak!
További pogácsa receptek
A sok finom pogácsa recept közül nem hiányozhat a sajtos-köményes pogácsa sem. Egyszerűen elkészíthető. A hajtogatástól szép réteges lesz, a tetejére kerülő köménymag és sajt koronázza meg az ízélményt.
Ha azt mondom: sajtos, túrós, tepertős, zsíros, medvehagymás, burgonyás és megkérdezem, hogy vajon milyen ételről beszélek, szinte mindenki azonnal rávágja, hogy pogácsa. Hát persze, hogy az egyik legkedveltebb sós, sült tésztáról beszélek és el is hoztam a legjobb pogácsa receptek szubjektív válogatását. Szerintem mindenki megtalálja benne a kedvencét.
Téli pogácsa receptet kaptunk Illésné Nagy Máriától. A remek sör és borkorcsolya igen tartalmas, igazi kalóriabomba, nem véletlenül kapta a téli jelzőt. Egy jó kis forralt bort is el tudnék képzelni mellé.