Amikor megosztottam a linzertészta alapreceptet, rögtön jöttek újabb bevált receptek az olvasóktól. Veronika régi családi receptje már egy könyvben is megjelent. Nézzük, mit rejt a régi családi receptkönyv és hogy készül a cseresznyés kocka.
Ujvári-Kordics Veronika ajánló szavai: „Nekem is van egy jól bevált alapreceptem Édesanyám receptkönyvéből. Én ezt használom linzerkarikához és bármivel tölthető a tészta 🙂
25 dkg margarin
40 dkg liszt
10 dkg cukor
2 db tojás sárgája
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna vagy sütőpor
1 evőkanál tejföl
8 g vaníliás cukor (csomag)
1 csipet só
ízlés szerint lekvár.
Ezzel a recepttel késztettem a a cseresznyés kockámat ami a Cookpad 80 receptet tartalmazó „A legféltettebb családi receptek” könyvben is megjelent :)”
Hát akkor nézzük, azt a híres cseresznyés kockát!
Cseresznyés kocka hozzávalói – 28*40 cm-es tepsihez
Tésztához
- 2 db tojássárgája,
- 400 g liszt,
- 25 dkg margarin,
- 10 dkg cukor,
- 1 kávéskanál vaníliás cukor,
- 1 kávéskanál szódabikarbóna vagy ugyan ennyi sütőpor,
- 1 evőkanál tejföl,
- 1 evőkanál zsemlemorzsa,
- tojásfehérje a megkenéshez.
Töltelékhez
- 800 gr kb. magozott cseresznye,
- 20 dkg cukor,
- fahéj,
- egy kanál zsemlemorzsa.
Elkészítése
- a lisztet elmorzsolom a margarinnal,
- hozzáadom a cukrokat és a csipet sót,
- beleteszem az egy kanál tejfölt és a két tojássárgáját,
- tésztát gyúrok belőle,
- kettéveszem és kinyújtom,
- a tepsit kiolajozom, lisztezem,
- beleterítem a tészta egyik felét,
- megszórom az egy kanál zsemlemorzsával,
- kimérem a töltelékhez a cukrot,
- hozzáadom a vaníliás cukrot,
- az egy kanál zsemlemorzsát,
- és a fahéjat,
- majd összekeverem a cseresznyével,
- a tölteléket egyenletesen a tésztára terítem,
- a tetejét befedem a tészta másik felével,
- villával megszurkálom,
- a tojásfehérjével lekenem,
- 200 C fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöm.