Site icon Balkonada

Kedvenc tokány – egyszerű, gyors, laktató

Kevés egyszerűbb, ugyanakkor laktatóbb étel létezik, mint a tokány. Néhány alapanyag kell csak hozzá és kedvünkre variálhatjuk, fűszerezhetjük. A kedvenc tokány onnan kapta a nevét, hogy olvasónknál ezzel a pikáns fűszerezéssel imádja leginkább a család.

Mi a tokány?

A tokány pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve. A magyar konyha egyik legősibb húsételfélesége (angolul transylvanian pörkölt, románul tocană). A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4–6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő („tokányra vágás”). Pörköltnél és ragunál általában kockára vágják („ragura vágva”). A tokány abban különbözik alapvetően a pörkölttől, hogy a húst megpárolják és nem pirítanak hozzá vöröshagymát. Paprika helyett borssal fűszerezik. Az igazi tokány lelke a bors és a majoránna. A tokány leve rövid, sűrű, nagyon tartalmas és a borstól barna színű. Elkészíthető, sertés, marha, vad és baromfihúsból is.

Kedvenc tokány receptje

„Ajánló…tipp…ötletadó….😋
Gyors, laktató finom fogás, ebédre, vacsorára.
Csirkéből, pulykából egyaránt készülhet, saját ízlésre variálható, fűszerezhető a hozzávalókkal.
Így készítettem…a kedvenc fűszereimmel, hozzávalókkal.” – ajánlotta a kedvenc tokány recepjét Illésné Nagy Mária.

Hozzávalók

Elkészítése

Sült burgonya volt a körete.

Sinka Erika: „Ezt én is szoktam készíteni, amikor már teljesen kifogyok az ötletekből és senki sem segít a kérdés megválaszolásában: Mit főzzek holnap?! 😂 Az alap szószhoz gombaszeleteket, zöldborsót is dobok, hogy még több legyen… a kevesebb húsból! 😂Rizzsel tálalom.

Nagyon köszönöm a receptet Illésné Nagy Máriának és a kiegészítő ötletet Sinka Erikának!

Exit mobile version