Kevés egyszerűbb, ugyanakkor laktatóbb étel létezik, mint a tokány. Néhány alapanyag kell csak hozzá és kedvünkre variálhatjuk, fűszerezhetjük. A kedvenc tokány onnan kapta a nevét, hogy olvasónknál ezzel a pikáns fűszerezéssel imádja leginkább a család.
Mi a tokány?
A tokány pörkölt módra készült étel, borssal, gombával, füstölt szalonnával, tejföllel ízesítve. A magyar konyha egyik legősibb húsételfélesége (angolul transylvanian pörkölt, románul tocană). A tokánynál a húst rostjaira merőlegesen 4–6 cm hosszú ceruzavastagságú csíkokra vágva készítik elő („tokányra vágás”). Pörköltnél és ragunál általában kockára vágják („ragura vágva”). A tokány abban különbözik alapvetően a pörkölttől, hogy a húst megpárolják és nem pirítanak hozzá vöröshagymát. Paprika helyett borssal fűszerezik. Az igazi tokány lelke a bors és a majoránna. A tokány leve rövid, sűrű, nagyon tartalmas és a borstól barna színű. Elkészíthető, sertés, marha, vad és baromfihúsból is.
Kedvenc tokány receptje
„Ajánló…tipp…ötletadó….😋
Gyors, laktató finom fogás, ebédre, vacsorára.
Csirkéből, pulykából egyaránt készülhet, saját ízlésre variálható, fűszerezhető a hozzávalókkal.
Így készítettem…a kedvenc fűszereimmel, hozzávalókkal.” – ajánlotta a kedvenc tokány recepjét Illésné Nagy Mária.
Hozzávalók
- 1 kg pulykamellbelső filé,
- 15 dkg csíkozott bacon,
- 1 közepes fej vöröshagyma,
- só,
- őrölt bors,
- szeletelt savanyú uborka,
- 1 evőkanál magos mustár,
- mustár ízlés szerint,
- 1 evőkanál méz,
- 2 dl tejszín.
Elkészítése
- Egy serpenyőben a bacont zsírjára sütjük,
- hozzáadjuk a kockákra vágott hagymát, együtt sütjük.
- a húst csíkokra vágjuk,
- hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk, sütjük,
- az ecetes uborkát belekeverjük,
- lefedve addig pároljuk amíg puhára nem sül,
- a mustárokat, mézet közben beletesszük,
- ha közben elfőné a levét, pótoljuk vízzel,
- a tejszínt is hozzáadjuk, kevergetve összeforraljuk.
Sült burgonya volt a körete.
Sinka Erika: „Ezt én is szoktam készíteni, amikor már teljesen kifogyok az ötletekből és senki sem segít a kérdés megválaszolásában: Mit főzzek holnap?! 😂 Az alap szószhoz gombaszeleteket, zöldborsót is dobok, hogy még több legyen… a kevesebb húsból! 😂Rizzsel tálalom.
Nagyon köszönöm a receptet Illésné Nagy Máriának és a kiegészítő ötletet Sinka Erikának!