Az ízletes csirketokány szaftos, ízekben gazdag, laktató fogás. Készíthetjük csirkecombból, vagy ugyanezzel a recepttel pulykahúsból vagy sertéshúsból is.
Ízletes csirketokány
Kedvcsináló, ötletadó 🧐😎
„Mire elkészültem a mai ebéddel…
A Bakonyi és a Stroganoff házasságából megszületett az ízletes csirketokány. Gomba és aktuálisan friss kovászos uborka 🥒került bele. Lehet csirkecombból, pulykahúsból vagy sertéshúsból is készíteni.
Nagyon finom, szaftos, ízekben gazdag, laktató fogás 😋
Jó étvágyat kívánok!” – ajánlotta figyelmünkbe Illésné Nagy Mária
Hozzávalók: (4 személyre)
- 1 kg csirkemellfilé,
- 15 dkg bacon (lehet csíkokra vágott),
- 1 nagyobb fej vöröshagyma,
- 30 dkg barna csiperkegomba (vagy másfajta),
- 4-5 közepes kovászos uborka + leve,
- só,
- bors (ízlés szerint),
- 1 evőkanál dijoni mustár,
- 3 dl tejföl,
- 1 evőkanál étkezési keményítő vagy liszt.
Elkészítése
- A húst csíkokra vágjuk.
- A szalonnát apró kockákra vágjuk, egy edényben zsírjára sütjük.
- A hagymát kockákra vágjuk és a kisült szalonnához adjuk, együtt sütjük.
- Sóval, borssal, fűszerezzük.
- Hozzáborítjuk a csíkokra vágott húst, néhány percig kevergetjük, amíg kifehéredik, majd felöntjük kb. 2 dl kovászos uborka levével, lefedjük, pároljuk.
- Hozzáadjuk a dijoni mustárt.
- Mikor már megpuhult a hús a durvára vágott gombát és a feldarabolt kovászos uborkát hozzáadjuk, lefedve tovább pároljuk.
- Ha a gomba és a hús is megpuhult, a tejfölt elkeverjük a keményítővel vagy liszttel és az elkészült szaftos húshoz öntjük, besűrítjük.
- Köretnek bulgurt készítettem, amit aprított petrezselyemzölddel ízesítettem.
Nagyon köszönöm a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!