Site icon Balkonada

Így lesz sikeres a fokföldi ibolya szaporítása

A fokföldi ibolya szaporítása körül sok tévhit és legenda terjed. Ebben a témában segít most olvasónk tiszta vizet önteni a pohárba. Marika több száz sikeres fokföldi ibolya szaporításon van túl, most nekünk is elárulta a levélgyökereztetés biztos módszerét. 

Fokföldi ibolya szaporítása levélgyökereztetéssel

A hatalmas színválasztékban elérhető afrikaiibolya vagy más néven fokföldi ibolya a napos konyhaablakok kedvenc lakója. Megfelelő körülmények között tartva egész évben virágzik és megörvendeztet szépségével.

Pribelszki Mária sajátos technikával gyarapítja hatalmas fokföldi gyűjteményét: páradobozokat használ. El is mesélte, hogyan.

„Az egyik tagtársunk kérésére megosztom a tapasztalataimat a páradobozokkal kapcsolatosan, ami saját találmány :-). A fokföldi ibolyák szaporításra váró levelei vannak benne. Műanyag kávéspohárban föld, benne a gyökereztető hormonba mártott ibolyalevél, jól belocsolva. Aztán ezt az egészet beleteszem a páradobozba és lezárom. A páradobozom átlátszó, hogy kapjon fényt és van teteje. Hermetikusan le kell zárni, mert különben nem cirkulál a pára. Pet palackkal  is lehet, de jól rá kell csavarni a tetejét.

A fokföldi ibolyákról csak egészséges levelet szabad letenni, az alsókörös levelek nem azok, legtöbben ezzel rontják el a szaporítást.

Az élő levél fejleszt annyi párát, amennyi a doboztetőn lecsapódik, és így locsolja a növényt a lecsapodó pára. Nem kell kinyitni, nem kell szellőztetni, nem kell öntözni, ki lehet venni belőle a készen kisarjadzott levelet. Momentán is van még olyan levél, ami 1,5 éve benne van, és sarjadzásra vár. A levél nem puhul meg, élénk zöld szine van, olyan, mintha ma tettem volna le frissen. Általános virágföldet használok, 70-30%-os arányban keverem perlittel. Tiz lapát földhöz 3 lapát perlit kell télen, nehogy berohadjon a gyökere a locsolástól, a perlit megvédi.

Magamnak nevelem a kisnövényeket :-). Nem kereskedem velük, ez a hobbim, 100 leanderem és 200 fokföldi ibolyám van. Vannak még hoyáim, hibiszkuszaim, orchideáim fuksziák, lantanák és egyebek :-))). Hobbim a virágok nevelése és szeretése :-).”

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat Pribelszki Máriának!

További olvasnivalók a fokföldi ibolyáról

Az afrikai- vagy fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) az egyik legkedveltebb virágzó szobanövény. A nem túl nagyra növő, de hatalmas színválasztékú virág megfelelő ápolás mellett a napos konyhaablakokban évekig virít. Az afrikai ibolya gondozása és szaporítása is egyszerű, kezdő kertészek is sok örömüket lelhetik benne.

A fokföldi ibolya (Saintpaulia ionantha) vagy afrikaiibolya igen bájos és népszerű szobanövény. Aki egyszer kitapasztalja, hogy lesz eredményes a nevelése és szaporítása, az már többet nem vásárol kis növényeket. Az egészséges levelek elültetésével újabb növényekre tehet szert, amiket aztán elcserél más színűekre és fajtájuakra a szintén ibolyás társakkal. Olvasónk a gyökereztetéstől virágzásig mutatja be, hogy lett egyetlen levélből új virágzó afrikaiibolyája bő fél év alatt.

Az egész évben virágzó és hatalmas színválasztékban elérhető fokföldi ibolya, vagy pontosabban afrikaiibolya a napos konyhaablakok kedvenc lakója. A fokföldi ibolya virágoztatása csak akkor lesz sikeres, ha megfelelő körülményeket biztosítunk számára. Az olvasók elárulták, náluk milyen módszerek váltak be.

Exit mobile version