Site icon Balkonada

Igazi osztrák császármorzsa receptje

Gyerekkoromban egyik kedvencem volt a császármorzsa, amit egyszerűen csak smarninak hívtunk. Mindig házi baracklekvárral vagy valamilyen házi befőttel ettük. Később, már felnőttként tudtam meg, hogy az valójában nem is császármorzsa volt, hanem daramorzsa, mert búzadarával készült. Az igazi bécsi császármorzsában pedig nincs búzadara, csak liszttel készül. Nézzük, milyen valójában az osztrák császármorzsa receptje!

Császármorzsa vagy daramorzsa?

A császármorzsát szikás még smarninak is hívni a németből átvett név alapján. Gyakran a búzadarával készülő édességet is császármorzsának hívják, de az igazi, eredeti osztrák császármorzsába nem kerül búzadara.

Daramorzsa, ahogy mi készítjük

De hogy ne legyen ennyire egyszerű a helyzet, vagy még egy étel, ami szintén a smarni nevet viseli.

A krumplis smarni receptje szerintem nemcsak nekem lesz új. Miután megmutattam az eredeti bécsi császármorzsa, majd a daramorzsa recepjét, olvasónk megosztotta a sváb smarni recepjét, ami krumpliból készül és nagyon finom.

Krumplis smarni – sváb smarni receptje

Igazi osztrák császármorzsa receptje

Porga Júlia készített a napokban császármorzsát, amit szívből ajánlj mindenkinek.

„Azt tanultam anno az édesanyámtól, hogy semmit nem dobunk ki. Főztem a baracklekvárokat és a szívem szakadt meg, amikor leszedtem a habját és ment a mosogatóba… na tegnap betettem a hűtőbe, majd lesz valami vele alapon. Hétvégén kemencés találkozón voltunk a párommal, ott készített egy emberke igazi, osztrák császármorzsát.

A forgatást még tanulnom kell, de nagyon fincsi lett a leszedett habbal a tetején. 

Hozzávalók (2 főre)

Igazi osztrák császármorzsa elkészítése

Nagyon köszönjük a receptet Porga Júliának!

Exit mobile version