Kell-e jobb reggelire, mint egy ropogós és foszlós házi vizes zsemle? A kedvelt péksüteményt is egyszerűen és gyorsan elkészíthetjük otthon is. Mutatom is receptet!
Házi vizes zsemle repectje
„A zsemle vagy zsömle kis, cipószerű, kerek péksütemény, melynek legegyszerűbb verziója úgy készül, hogy a vizet élesztővel elkeverik, majd a lisztet hozzáadva pihentetik, letakarva kelesztik. Formázás után nagyon forró sütőben sütik. Lehet önmagában is fogyasztani, vajjal megkenve, vagy különféle feltétekkel, szendvicsként.
A zsemlét a világ számos országában ismerik és készítik. Magyar neve a német Semmel egy korábbi alakjából (‘semele’) származik, amely viszont a latin eredetű simila („finomliszt”) szóhoz vezethető vissza. Először zemle alakban létezett, majd a z hang zsésült. Ausztriában már a 18. század közepén készítették az itthon is ismert, úgynevezett császárzsömlét (Kaisersemmel). A legenda szerint azért kapta ezt a nevet, mert a pékek petíciót nyújtottak be a császárhoz, hogy segítsen felszabadítani az addig fix áras zsemlepiacot.” – írja a wikipédia.
A házi foszlós sóskifli, köménymagos-vajas kifli és a ropogós tejes kifli után ideje egy a zsemle receptjét is megmutatnom.
Hozzávalók – 8 darabhoz
- 50 dkg finom liszt,
- 3 dl víz,
- 1 teáskanál cukor,
- 1 teáskanál só,
- 3 dkg élesztő,
- 1 tojás a tésztába,
- 1 tojás a lekenéshez.
Házi vizes zsemle elkészítése
- a tészta hozzávalóit a kenéshez szükséges tojás kivételével összedolgozzuk,
- majd kelesztjük,
- a tésztát 8 egyenlő részre osztjuk,
- mindegyik darabból kis gombócokat formálunk,
- lekenjük tojással,
- előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nagyon köszönjük a receptet Mészáros Annának!