Site icon Balkonada

Házi vizes zsemle készítése – ropogós és foszlós

Kell-e jobb reggelire, mint egy ropogós és foszlós házi vizes zsemle? A kedvelt péksüteményt is egyszerűen és gyorsan elkészíthetjük otthon is. Mutatom is receptet!

vizes zsemle

Házi vizes zsemle repectje

„A zsemle vagy zsömle kis, cipószerű, kerek péksütemény, melynek legegyszerűbb verziója úgy készül, hogy a vizet élesztővel elkeverik, majd a lisztet hozzáadva pihentetik, letakarva kelesztik. Formázás után nagyon forró sütőben sütik. Lehet önmagában is fogyasztani, vajjal megkenve, vagy különféle feltétekkel, szendvicsként.

A zsemlét a világ számos országában ismerik és készítik. Magyar neve a német Semmel egy korábbi alakjából (‘semele’) származik, amely viszont a latin eredetű simila („finomliszt”) szóhoz vezethető vissza. Először zemle alakban létezett, majd a z hang zsésült. Ausztriában már a 18. század közepén készítették az itthon is ismert, úgynevezett császárzsömlét (Kaisersemmel). A legenda szerint azért kapta ezt a nevet, mert a pékek petíciót nyújtottak be a császárhoz, hogy segítsen felszabadítani az addig fix áras zsemlepiacot.” – írja a wikipédia.

A házi foszlós sóskifli, köménymagos-vajas kifli és a ropogós tejes kifli után ideje egy a zsemle receptjét is megmutatnom.

Hozzávalók – 8 darabhoz

Házi vizes zsemle elkészítése

Nagyon köszönjük a receptet Mészáros Annának!

Exit mobile version