A gyermekkori karácsonyaim egyik elmaradhatatlan édessége volt a csokimázas, mézes tésztájú finomság a házi mézes krémes. A zserbó és sokáig elálló, lekváros hájas kifli na és persze a bejgli mellett ez biztosan elkészült minden évben. Persze abban az időben egyetlen hétvége se múlhatott el sütemény nélkül. Ma már csak szinte akkor sütjük, ha nagyobb vendégség van. Sokan a krémbe grízt is kevernek, én most a hagyományos, gríz nélküli változatot hoztam, mert szerintem ez finomabb.
Házi mézes krémes receptje
A házi mézes krémes mellett szól a finomságán túl, az előre elkészíthetősége. Akár napokkal előbb megsüthetjük, sőt még az is jót is tesz neki, ha a krémmel megtöltve áll egy kicsit.
Hozzávalók (közepes méretű tepsihez)
Tésztához
- 1 tojás,
- 2 kanál méz,
- 2 kanál tej,
- 10 dkg zsír,
- 15 dkg cukor,
- 1 kávés kanál szódabikarbona,
- 45 dkg liszt
Krémhez
- 4 dl tej,
- 4 kanál liszt,
- 20 dkg vaj,
- 17 dkg porcukor,
- 1 csomag vaníliás cukor
Házi mézes krémes elkészítése
- a tészta hozzávalóit a liszt kivételével gőz felett 5 percig keverjük,
- még melegen hozzáadjuk a lisztet és összegyúrjuk,
- három egyenlő részre osztjuk a tésztát,
- mindegyiket kinyújtjuk és tepsi hátán közepes lángon egyesével megsütjük,
- a tejbe beletesszük a lisztet és összefőzzük,
- ha kihűlt, beletesszük a vajat, a porcukrot és a vaníliát,
- jól kikeverjük,
- a 3 lapot megtöltjük a krémmel és csokimázat teszünk rá.
Csoki máz készítése
3 kanál kakaót, 3 kanál cukorra és 3 kanál vízzel rövid ideig főzünk, majd 5 dkg vajat keverünk bele. Ha kissé kihűlt, a tésztára rakjuk.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Jó étvágyat!
A mézes krémes az egyik leghálásabb vendégváró sütemény. Jót tesz neki, ha előre elkészítjük és napikig eláll. A finom és egyszerű sütemény többféle módon is elkészíthető. Nálunk a klasszikus mézes krémes a kedvenc, de sokan a grízes krémmel készített változatra voksolnak. Olvasónk most ezutóbbinak a receptjét hozta el nekünk.