Site icon Balkonada

Haltepertő savanyú hagymával

A haltepertő savanyú hagymával többnyire előételként kerül az asztalra, de friss házi kenyérrel akár főfogásként is megállja a helyét. A recept leírása mellett videón is mutatom, hogy készül a fenséges fogás.

Haltepertő savanyú hagymával receptje

A haltepertő a nagyobb ponty zsíros hasaaljából készül. A ponty a legismertebb és legnépszerűbb halunk, bár valószínűsíthetően Ázsiából származik. Latin neve, a Cyprinus carpio a görög küprinosz (cyprinos) és a latin karpio (carpio) szavakból állt össze. Mindkettő szó jelentése ponty. 

Magyarországon leginkább halászlé vagy rántott hal formájában kerül az asztalokra. A halászlét többféle képen készítik az országban, a bajai halászlé például gyufatésztával készül. Kevéssé ismert, de ősi ponty étel az olajos ponty. A Szigetközben az ünnepi asztalok elmaradhatatlan kelléke az ecetes rántott hal.

Hozzávalók

Elkészítése

Haltepertő savanyú hagymával készítése videón

Videón Jahni László, a Kisücsök séfje megmutatja, hogyan készül ez a remek fogás.

Exit mobile version