A gulyásleves tradicionális magyar étel, a paraszti konyhából a 19. században hódította meg a polgári és a nemesi konyhát. A „magyar gulyásleves” 2017 óta hungarikum. Nagyon sokféle módon el lehet készíteni. Amit hoztam az a hagyományos gulyásleves recept, amit mindenki kedvére módosíthat.
Az alapreceptet felhasználva, nem csak marha, de mindenféle húsból (baromfi-, birka-, vad-, sőt vegyes húsból is) el lehet készíteni a levest. Létezik gombás, zöldbabos, zöldséges gulyásleves, sőt hús hozzáadása nélkül készített is, ez a „hamisgulyás”.
Hagyományos gulyásleves recept
Hozzávalók
A leveshez
- 60 dkg marhalábszár,
- 30 dkg vöröshagyma,
- 2 nagy db sárgarépa,
- 1 nagy db fehérrépa,
- 1 kis db zeller,
- 40 dkg burgonya,
- 1,5 evőkanál paprika, (fele lehet csípős),
- 1 evőkanál só,
- 1 teáskanál őrölt fűszerkömény,
- 2 db babérlevél,
- 1 teáskanál fekete bors,
- 1 kis db paradicsom,
- 1 db tv paprika,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál zsír vagy olaj,
- fél csokor petrezselyem,
- 5 db zellerlevél,
- 2,5 l víz.
A csipetkéhez
- 1 db tojás,
- 80 g finomliszt,
- 1 teáskanál só.
Elkészítése
- A hagymákat megtisztítjuk és kis kockára vágjuk.
- A húst leöblítjük, szárazra töröljük, majd 2 cm-es kockára vágjuk.
- A zsíradékot felhevítjük, megfonnyasztjuk benne a hagymát.
- Majd félrehúzzuk, a fűszerpaprikával összekeverjük.
- Felöntjük 1,5 dl vízzel, majd a vizet elfőzve, zsírjára pirítjuk.
- Hozzáadjuk a marhahúst.
- Kevergetve fehéredésig pirítjuk.
- Sózzuk, borsozzuk, köménnyel megszórjuk, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott egész paprikát, babérlevelet.
- Fedővel lefedve saját levében 90 percet főzzük.
- Közben a hozzávalók összegyúrásával és csipegetéssel elkészítjük a csipetkét.
- Megtisztítjuk és felaprítjuk a zöldségeket.
- Ezután hozzáadjuk a zöldségeket: a karikára vágott sárga- és fehérrépát, a kockára vágott zellert és burgonyát, az aprított petrezselymet és zellerzöldet.
- Felöntjük 2 – 2,5 l vízzel.
- Lefedve további 50 percet főzzük.
- Beletesszük a csipetkét, és 10 perc alatt készre főzzük.
A hústól függően változik a főzési idő, a baromfi húshoz sokkal kevesebb időre van szükség.