Gyerekkoromban nagy kedvencem volt a kuglóf. Az a békebeli, a jó házi. Igazán fenséges reggeli volt egy csésze főzött, habos, illatozó kakaóval. Mai napig is csak azt szeretem, a bolti kuglófot ki nem állhatom. Ez a kitűnő receptből készülő gyors kuglóf nagyon mutatós, így akár karácsonyi ajándék is lehet.
Gyors kuglóf receptje
A régi családi kuglóf recept talán nincs is meg nekünk, de sebaj, mert Sinka Erika olvasónk elhozta a kedvenc kuglóf receptjét. Fogyaszthatjuk natúr is, de nagyon jól illik hozzá egy fincsi házi készítésű lekvár, pl. a cukor nélküli birsalmalekvár, a sütőben készített szilvalekvár vagy az alkoholos őszibarack-banán lekvár.
Hozzávalók
- 4 tojás fehérje,
- 4 tojás sárgája,
- 100-120 gr cukor,
- 125 ml olaj,
- 210 gr liszt,
- fél zacskó sütőpor
- egy pici szódabikarbóna
- 125 ml tej,
- 1 kanál kakaó,
- vaníliás cukor,
- fahéj,
- citromhéj.
Gyors kuglóf elkészítése
- a 4 tojás fehérjét egy csipet sóval habbá verjük,
- egy másik tálban összekeverjük a 4 tojás sárgáját a 100-120 gr cukorral és a 125 ml olajjal,
- a lisztbe belekeverjük a sütőport és a szódabikarbónát,
- a tojásos masszába felváltja beleadagoljuk a lisztet és tejet,
- vaníliás cukorral, fahéjjal és citromhéjjal ízesítjük,
- majd óvatosan hozzákeverjük a felvert tojás fehérjéket,
- a massza 3/4-ét beleöntjük a kuglófformába,
- majd a maradék 1/4 részhez 1 evőkanál kakaót adunk,
- belecsurgatjuk a formába öntött tésztába,
- 160 fokon kb. 50 perc alatt sül meg,
- ha gyorsítani akarjuk a sütést, akkor 190-200 fokra melegítsük fel a sütőt, süssük 5 percig, majd vegyük le 180 fokosra és további 10 percig süssük, ezután pedig 150 fokon süssük készre,
- ha kihűlt, a tetejét ízlés szerint díszíthetjük cukor vagy csoki mázzal, díszítőgyöngyökkel.
Sinka Erika további tippjei: „Még annyit fűznék hozzá, hogy ha 4 db tojás, akkor az XL-es legyen, különben M-es tojásból 5 db legyen! Valamint a végén +-ban egy evőkanál citromlé, citromhéj, vodka mehet a tésztájába!
A kuglóf sütőm a szokásos, Aldi-s Lidl-ös! Amit a Lidlben vettem kb. 5-6 éve, az nem régen „szakadt” el, ezért 2 hete vettem az Aldi-ban újat! Annak a mérete: 23 cm széles (átmérő) és 9.5 cm magas, 1,5 l folyadék fér bele, de a recept szerinti tészta csak kb. 750-800 ml. Viszont rendesen megemelkedik! Így egy nagyméretű kuglófunk lesz. Akinek van 2 db kuglófsütője, az kettéveheti a tésztát és egyszerre kettőt is süthet. Így két „normál” méretű süteménye lesz!
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Nagyon köszönöm a receptet Sinka Erikának!
Jó étvágyat!
+1 Tipp
Karácsonyi ajándéknak is remek. Celofánba csomagolva, masnival átkötve igazán mutatós és szívmelengető ajándék.
További kuglóf receptek
A kakaós gyümölcsös kuglóf egyszerű recept alapján gyorsan készül, és gyorsan is fogy. Különösen izgalmassá teszi az ízvilágát, hogy a vaníliás és a kakaós réteg közé, valamint a tetejére gyümölcsök kerülnek.
Az illatos, narancsos kuglóf elkészítése a kuglóf rajongóknak és a citrusok szerelmeseinek szinte kötelező. A piskótára emlékeztető állagú, illatos, szaftos kuglóf frissen facsart narancs hozzáadásával készül, garantáltan családi kedvenc lesz. Az egyszerű receptből zamatos, puha és nagyon finom édesség készül.
A kuglóf igen kedvelt sütemény, ami önmagában, vajjal vagy lekvárral kitűnő reggeli lehet. Egy tartalmas leves után második fogásként is bevethető. De a nap bármely időszakában szuper nassolnivaló gyümölcs, tea, kakaó vagy kávé mellé. Extrémebb változatai a különleges napokat is megkoronázzák. A most bemutatásra kerülő ünnepi kuglóf receptek karácsonyi vendégvárásra vagy ajándékozásra is ideálisak.