Site icon Balkonada

Erdélyi csorbaleves – ízletes, laktató leves hússal Erdélyből

Az erdélyi konyha egyik kedvelt és hagyományos levese az ízletes és laktató csorbaleves. Sokféle változatban készítik, olvasónk most egy húsos leves receptjét osztja meg velünk.

egy tányér erdélyi csorbaleves

Erdélyi csorbaleves – ízletes, laktató leves hússal Erdélyből

A savanyú csorbaleves a román konyhából terjedt el Erdély-szerte. Sokféle változata ismert, mindenféle húsból és zöldségből főzik. Az eredeti recept szerint készítve sajátos ízét a korpacibere, vagyis borş, a világos színű, savanykás lé és a friss lestyán adja.

A húsmentes változatot friss idényzöldségekből készítik. A felhasznált alapanyagokat fajtától függően, illetve tetszés szerint apróra kockázzák, szálasra vágják vagy durvára reszelik. A húsmentes változatot rizzsel gazdagítják, savanyítása úgy történik, mint a húsosé. A zöldbabos csorbát a lestyán mellett tárkonnyal is ízesítik.

Hozzávalók – 6 főre

  • 2 szál nagyobb sárgarépa,
  • 2 szál gyökér,
  • 1 db kisebb zellergumó,
  • ízlés szerint olaj,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 3-4 gerezd fokhagyma,
  • 50 dkg csirke vagy pulykamell,
  • 3 db burgonya,
  • 4 dl víz,
  • ízlés szerint só,
  • 3 dl tejföl,
  • 2 db tojássárgája,
  • 1 mokkáskanál szerecsendió,
  • 1 db citrom leve,
  • ízlés szerint chili paprika.

Elkészítése

  • A zöldségeket nagy lyukú reszelőn lereszeljük és kevés olajon megdinszteljük.
  • Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát kevés olajon megfonnyasztjuk.
  • Majd hozzáadjuk a felkockázott húst és fehéredésig pirítjuk.
  • A megdinsztelt zöldséget felengedjük a vízzel és a húsra öntjük.
  • Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát is.
  • Ízesítjük sóval és szerecsendióval.
  • A tejfölt simára keverjük a tojássárgájával, hozzáadunk pár kanállal a levesből, majd az egészet hozzáöntjük a leveshez és összeforraljuk.
  • Ízlés szerint ízesítjük citromlével és chilivel.
  • A kész levest tálaljuk.

Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Exit mobile version