Az erdélyi konyha egyik kedvelt és hagyományos levese az ízletes és laktató csorbaleves. Sokféle változatban készítik, olvasónk most egy húsos leves receptjét osztja meg velünk.
Erdélyi csorbaleves – ízletes, laktató leves hússal Erdélyből
A savanyú csorbaleves a román konyhából terjedt el Erdély-szerte. Sokféle változata ismert, mindenféle húsból és zöldségből főzik. Az eredeti recept szerint készítve sajátos ízét a korpacibere, vagyis borş, a világos színű, savanykás lé és a friss lestyán adja.
A húsmentes változatot friss idényzöldségekből készítik. A felhasznált alapanyagokat fajtától függően, illetve tetszés szerint apróra kockázzák, szálasra vágják vagy durvára reszelik. A húsmentes változatot rizzsel gazdagítják, savanyítása úgy történik, mint a húsosé. A zöldbabos csorbát a lestyán mellett tárkonnyal is ízesítik.
Hozzávalók –
-
2 szál nagyobb sárgarépa,
-
2 szál gyökér,
-
1 db kisebb zellergumó,
-
ízlés szerint olaj,
-
1 fej vöröshagyma,
-
3-4 gerezd fokhagyma,
-
50 dkg csirke vagy pulykamell,
-
3 db burgonya,
-
4 dl víz,
-
ízlés szerint só,
-
3 dl tejföl,
-
2 db tojássárgája,
-
1 mokkáskanál szerecsendió,
-
1 db citrom leve,
-
ízlés szerint chili paprika.
Elkészítése
- A zöldségeket nagy lyukú reszelőn lereszeljük és kevés olajon megdinszteljük.
- Az apróra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát kevés olajon megfonnyasztjuk.
- Majd hozzáadjuk a felkockázott húst és fehéredésig pirítjuk.
- A megdinsztelt zöldséget felengedjük a vízzel és a húsra öntjük.
- Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát is.
- Ízesítjük sóval és szerecsendióval.
- A tejfölt simára keverjük a tojássárgájával, hozzáadunk pár kanállal a levesből, majd az egészet hozzáöntjük a leveshez és összeforraljuk.
- Ízlés szerint ízesítjük citromlével és chilivel.
- A kész levest tálaljuk.