Diós répatorta finom, ízletes, szaftos állagú. Bármilyen alkalomra kitűnő desszert. Olvasónk húsvétra készítette, így csokitojásokkal díszítette.
Diós répatorta 🥕receptje
Hozzávalók
Tésztához:
- 4 tojás,
- 25 dkg kristálycukor vagy nádcukor (édesítőszer),
- 10 dkg darált dió,
- 40 dkg reszelt sárgarépa,
- 2 teáskanál őrölt fahéj,
- 30 dkg liszt,
- 1/2 tasak sütőpor.
Krémhez:
- 18 dkg vaj,
- 15 dkg porcukor,
- 2 evőkanál citromlé,
- 35 dkg túró,
- 10 dkg sárgabaracklekvár.
Díszítéshez:
- darált dió (lehet kissé megpirítani),
- csokitojások,
- cukortojások…
Diós répatorta elkészítése
- A tésztához a tojásokat a cukorral keverjük habosra, adjuk hozzá a darált diót, a reszelt sárgarépát, ízesítsük őrölt fahéjjal.
- Keverjük össze a kimért lisztet a sütőporral és adjuk a masszához, alaposan forgassuk össze.
- Egy 26 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát kenjünk ki vajjal, szórjuk meg liszttel ( vagy használjunk tapadásgátló spray-t) és simítsuk bele a masszát.
- 160 fokra előmelegített sütőben süssük 50 percig. Hagyjuk a formában kihűlni, ezután vágjuk vízszintesen 3 egyforma lapra.
- Amíg sül a torta, keverjük ki a krémet…
- A vajat a porcukorral és a citromlével keverjük ki, adjuk hozzá a túrót. Tegyünk félre 2 evőkanálnyit a díszítéshez.
- A többi krémmel kenjük meg az alsó és a középső lapot, fedjük be a harmadikkal, vonjuk be a torta oldalát is, majd tegyük 1 órára hűtőszekrénybe.
- Ezután kenjük meg a tetejét baracklekvárral, szórjuk meg darált (pirított) dióval. Habzsákból nyomjunk kisebb habrózsákat körben a tetejére, díszítsük kedvünk szerint csokitojással…cukortojással…stb.
- Szeleteljük, kínáljuk.
Finom, ízletes, szaftos állagú torta 😋
Jó sütögetést és jó étvágyat kívánok! 🥰
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!
További húsvéti sütemények
Ha húsvét, akkor kalács. Van, aki a hagyományos fonott kalácsra esküszik. Nálunk évek óta a nagyon mutatós napraforgókalács készül. Olvasónk viszont a húsvéti kalácskoszorú receptjét hozta el nekünk.
Sajtos kalácsok muffinformában sütve nagyon gusztusosak és ízletesek. Olvasónk a húsvéti asztalra készítette, de szerintem az év bármely szakában nagy sikerre számíthat, aki megsüti az egyszerű recept alapján készülő péksüteményt.
Bár sokat hallottam már a sárgatúróról, még sosem kóstoltam. Sok helyen a húsvéti menü elképzelhetetlen nélküle, más vidékeken pedig évente többször is készítik. Olvasónk fázis fotókkal mutatja meg, milyen egyszerű az édestúró, vagy más néven sárgatúró készítése.