Site icon Balkonada

Diólikőr készítése házilag – karácsonyra beérő itóka receptje

A diólikőr júniusban, zölddióból készül és igazi karácsonyi csemege lesz belőle. Körülbelül fél év kell ahhoz, hogy az ízek összeérjenek, így karácsonykor már kortyolgathatjuk. Egy szép, mutatós üvegbe töltve a tutti-frutti likőrhöz hasonlóan szuper karácsonyi gasztroajándék is lehet belőle.

Diólikőr készítése házilag

A zölddiók június elején a legjobbak a likőrkészítéshez. Ekkorra a dió már kifejlett, de még elég nyers a használathoz. A magja még kocsonyás, könnyen szeletelhető.

Diólikőr hozzávalói – 1,5 liter likőrhöz

A sziruphoz:

Dió likőr elkészítése

Fogyasztás előtt kb. 5- 6 hónapig, de legalább karácsonyig pihentetjük-érleljük. Aromája szobahőmérsékleten érvényesül igazán. Több hónapig, sőt évekig eláll.

Tipp: Ha gyengébb likőrt szeretnénk készíteni, akkor 6-8 dl vízből és ehhez mérten megemelt mennyiségű cukorből főzzük a szirupot.

Az ötletet és a fotót köszönöm Hajas Irénkének!

További házilag készíthető alkoholos italok receptje

A tutti-frutti likőr amolyan téli itóka a nyár ízeit rejtve. A legjobb benne, hogy ahogy érnek a gyümölcsök, minden belekerülhet szépen sorban. Decemberre összeérnek az ízek, így akár karácsonyi ajándéknak is adhatjuk.

A meggylikőr házilag egyszerűen, könnyen elkészíthető kényeztető alkoholos finomság. A női itóka a nap érlelte meggy összes zamatával kényeztet a hideg téli estéken. Pócza Csabáné Irénke árulta el, Ő hogy készíti. Vigyázz, mert rövid lesz a leírás és hosszú az élvezet!

A házi unikum, azaz a házilag készített gyógynövényes keserűlikőr természetesen nem pont olyan, mint a Zwack család 1790 óta őrzött titkos recepjével és különleges eljárási módszerekkel előállított nedűje. Viszont jóval olcsóbban elkészíthető a kényeztető itóka. Többek között ezért is írtam „k” betűvel az eredeti és jogvédett Unicum írásmód helyett. Olvasónk osztotta meg a receptet és mondta el, hogy készült két hét alatt a gyógynövényes unikum házilag.

Exit mobile version