Sokak szerint a hagyományos mézeskalács az igazi, de egyre többen kénytelenek lemondani róla és egy egészségesebb változat után nézni. A diétás mézeskalács teljes-kiőrlésű lisztből és édesítőszerrel készül, hogy az érzékenyebbeknek se kelljen lemondaniuk az édes élvezetről. Receptje, készítése pont ugyanolyan egyszerű, mint a hagyományos mézeskalácsé, energiatartalma viszont jóval kevesebb.
A diétás mézeskalács receptje olvasónktól származik, én még nem próbáltam. Eddig.
Diétás mézeskalács hozzávalói
- 35 dkg teljes-kiőrlésű tönkölybúza liszt,
- 15 dkg zabpehely liszt,
- 12,5 dkg kókuszzsír,
- 20 dkg méz,
- 12,5 dkg édesítő (eritrit, xilit),
- 1 evőkanál mézeskalács-fűszer,
- 1 teás kanál szódabikarbona,
- 1 tojássárga a tésztába,
- 1 tojássárga megkenéshez,
Diétás mézeskalács elkészítése
- a liszteket összekeverjük a szódabikarbonával és a fűszerekkel,
- a kókuszzsírt felolvasztjuk és a lisztes keverékhez adjuk,
- a mézet az édesítőszerrel felmelegítjük és ezt is hozzáadjuk,
- jól összedolgozzuk,
- formára szaggagtjuk,
- tetejét megkenjük tojássárgával,
- a hagyományos mézeskalácshoz hasonlóan 15-20 perc alatt készre sütjük,
- a kihűlt mézeskalácsokat cukormázzal feldíszítjük.
Máz (íróka) a díszítéshez
Egy tojásfehérjét 6 kanál porcukorral jól elkeverünk és a kihűlt mézeskalácsokat megdíszítjük. A mázat akár ételszínezékkel meg is színezhetjük vagy apró díszítő gyöngyökkel, színes cukorkákkal is díszíthetjük.
Nagyon köszönöm a receptet és a fotót Tóth Lajosné Angyal Ágnesnek!
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Jó étvágyat!
Hagyományos mézeskalács receptje
Illatos, ropogós mézeskalács receptje