Sokak szerint a hagyományos mézeskalács az igazi, de egyre többen kénytelenek lemondani róla és egy egészségesebb változat után nézni. A diétás mézeskalács teljes-kiőrlésű lisztből és édesítőszerrel készül, hogy az érzékenyebbeknek se kelljen lemondaniuk az édes élvezetről. Receptje, készítése pont ugyanolyan egyszerű, mint a hagyományos mézeskalácsé, energiatartalma viszont jóval kevesebb.
A diétás mézeskalács receptje olvasónktól származik, azt a receptet én még nem próbáltam. Eddig.
Diétás mézeskalács hozzávalói
- 35 dkg teljes-kiőrlésű tönkölybúza liszt,
- 15 dkg zabpehely liszt,
- 12,5 dkg kókuszzsír,
- 20 dkg méz,
- 12,5 dkg édesítő (eritrit, xilit),
- 1 evőkanál mézeskalács-fűszer,
- 1 teás kanál szódabikarbona,
- 1 tojássárga a tésztába,
- 1 tojássárga megkenéshez,
Diétás mézeskalács elkészítése
- a liszteket összekeverjük a szódabikarbonával és a fűszerekkel,
- a kókuszzsírt felolvasztjuk és a lisztes keverékhez adjuk,
- a mézet az édesítőszerrel felmelegítjük és ezt is hozzáadjuk,
- jól összedolgozzuk,
- formára szaggagtjuk,
- tetejét megkenjük tojássárgával,
- a hagyományos mézeskalácshoz hasonlóan 15-20 perc alatt készre sütjük,
- a kihűlt mézeskalácsokat cukormázzal feldíszítjük.
Máz (íróka) a díszítéshez
Egy tojásfehérjét 6 kanál porcukorral jól elkeverünk és a kihűlt mézeskalácsokat megdíszítjük. A mázat akár ételszínezékkel meg is színezhetjük vagy apró díszítő gyöngyökkel, színes cukorkákkal is díszíthetjük.
Nagyon köszönöm a receptet és a fotót Tóth Lajosné Angyal Ágnesnek!
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Jó étvágyat!
További mézeskalácsos receptek és olvasnivalók
Gyerekkoromban egyáltalán nem szerettem a mézeskalácsot. Most már tudom, hogy azért, mert nem volt túl jó a recept, ami alapján készült. Az édes, és puha tésztában semmi különlegeset, semmi izgalmasat nem találtam. Aztán lassan már húsz éve ez egyik volt kolléganőm saját készítésű mézeskaláccsal lepett meg bennünket karácsonyra. Ennek semmi köze nem volt az emlékeimben élő mézeskalácshoz. Zamatos és ropogós volt, pont olyan, mint amilyennek szerintem lennie kell. Azóta minden évben ezt sütjük. A recept mellett azt is elmondom, mitől lesz ropogós a mézeskalács.
A mézeskalács kisokos készítésével arra vállalkozom, hogy mindent elmesélek az édes sütemény eredetéről, készítésének fortélyairól és díszítésének praktikáiról. Tarts velem egy recepteket is tartalmazó tartalmas ízutazásra a mézeskalács körül!
Ha sosem gondoltál úgy eddig a mézeskalácsra, mint ami a férfiak, fiúk kedvence lehet, akkor ideje újra átgondolni az álláspontodat. A szexi mézeskalács már többször bizonyította, hogy akár egy legénybúcsún, akár egy tejfakasztó vagy szilveszteri bulin nagy tetszést arat az erősebb nem körében.
