A csokis-fűszeres kocka igazi karácsonyi finomság. Az áfonya lekvár, a mézeskalács fűszerkeverék és a tetejére kerülő csoki fenségessé teszi. A recept egy kis módosítással egészségesebbé tehető. Tönkölybúza-liszttel és nádcukorral készítve kalória tartalma csökkenthető, élvezeti értéke azonban mit sem csökken.
Takács Ildikótól származik a kitűnő recept, aki több jó ötletet is mellékelt hozzá. „Az édes süti fehér tönkölybúza-liszttel és nádcukorral készült. A tönkölybúza-liszt az egyetlen, amiből olyan piskótát lehet sütni, mint a finom lisztből, csak egészségesebben. Családom erősen sütifüggő, ezért nagyon örülök, hogy rátaláltam. Eddig minden sütinél bevált.”
Csokis-fűszeres kocka hozzávalói
Tésztához
- 40 dkg fehér tönkölybúza-liszt,
- 30 dkg barna nádcukor,
- 2 dl olaj,
- 2 evőkanál kakaópor,
- 4 evőkanál áfonya lekvár,
- 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék,
- 1 csomag sütőpor,
- 2 db tojás,
- 5 dl tej,
- fél zacskó aszalt áfonya
Tetejére
- fél üveg áfonya lekvár,
- 1 cs Oetker ét csokimáz
Elkészítése
- A sütőt 200 fokra előmelegítem (légkeveréssel sütöm),
- a lisztbe belekeverem a sütőport,
- kikeverem a tojásokat a cukorral,
- majd hozzákeverek a liszt és a tej kivételével minden hozzávalót,
- utoljára felváltva keverem hozzá a lisztet és a tejet,
- kikent, lisztezett nagy méretű peremes tepsibe öntöm a tésztát,
- Kb.25 perc alatt megsütöm,
- tűpróbával ellenőrzöm, megsült-e,
- a tepsiben hagyom kihűlni,
- ezután megkenem a tetejét a lekvárral,
- csokimázat mikróban felolvasztom, egyenletesen rákenem a lekvárra,
- szoba-hőmérsékleten hagyom dermedni,
- majd felszeletelem.
+2 Tipp Ildikótól
Természetesen finomlisztből és fehér cukorral is készülhet, bármilyen lekvár mehet bele, ízlés szerint.
Az oetker csokimáz szerintem egy nagy találmány, mindig tökéletes, nagyon egyszerű dolgozni vele. Egy titka van, szoba-hőmérsékleten kell megdermeszteni, mert így szépen fel lehet szeletelni a sütit, nem törik el rajta a máz.
Nagyon köszönöm Takács Ildikónak a receptet!
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Jó étvágyat!
További fűszeres sütemény receptek
A mézeskalács készítésénél elég egyszerű helyzetben vagyunk, mert készen megvásárolhatjuk a mézeskalács fűszerkeveréket. Az ízletes keveréket akár házilag is elkészíthetnénk, de gyorsabb készen megvásárolni. A nevével ellentétben használni nem csak mézeskalácshoz tudjuk, sok féle sütemény, sőt még lekvár ízét is megbolondíthatjuk vele. Mutatom is, melyek a legjobb receptek mézeskalács fűszerkeverékkel és azt is megmutatom, hogy készül a mézeskalács fűszerkeverék házilag.
Legjobb receptek mézeskalács fűszerkeverékkel
Bajor csemegének vagy bécsi csemegének, vagy egyszerűen csak bécsi diónak is hívják azt a finomságot, ami egyszerűen elkészíthető és akár ajándékba is kiváló. A fahéjas-cukros csemege igazi kényeztető finomság. Mind a diónak, mind a mogyorónak nagyon jól áll a fahéj és a cukor együttese.
Karácsonykor különösen fontos, hogy minden sütemény a legjobban sikerüljön. A karácsonyi fahéjas-túrós torta egyszerűen elkészíthető. A tél ízeit nagyon jól visszaadja, talán épp ezért lesz rögtön az egész család kedvence. Nálunk legalább is az lett.
A tépkedős fahéjas kalács jó választás ha valami finommal kényeztetnénk a családot és unják már a csupa csokis kalácsot vagy épp a fahéjas csigát. Gyorsan elkészül és legalább olyan gyorsan el is fogy. Olvasónk mutatja, hogy készül az illatos és megunhatatlan kalács.