Szerintem vannak olyan ételek, amelyek szeretetére meg kell érni, fel kell nőni hozzá. Számomra ilyen a kapor is. Gyerekként sosem szerettem. Ki nem állhattam a túrós lepényben sem, és utólag visszagondolva a kapor miatt nem szerettem a tökfőzeléket sem. Most pedig már jöhet a kaporszósz is vagy ha úgy jobban tetszik a kapormártás. Íme a recept, ahogy a nagyi is készítette.
Kapor, mint gyógynövény
Azért túlzásokba még nem estem, odáig még nem jutottam, hogy saját magam főzzek kaporszószt, de anyukám főztjét szívesen megeszem. Sőt mi több, a sós kapros kalács megkóstolásához is gyűjtöm még az erőm és bátorságom.
Kornis-Újvári Veronika olvasónk rendszeresen készíti és szívből ajánlja az egészségünkért.
„A kapor a népi gyógyászat egyik kedvenc gyógynövénye, amelynek számos pozitív hatását ismerjük. A belőle készült tea vízhajtóként is jól funkcionál, de használják felfúvódás, emésztési zavarok, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság vagy éppen étvágytalanság ellen is. Antimikrobiális hatása a fokhagymáéval vetekszik, éppen ezért akár sebgyógyításra is használható. Továbbá serkenti a tejképződést, és tumort megelőző hatása is ismert.
A kapor A-, B- és E-vitaminokban gazdag, valamint rengeteg ásványi anyagot is tartalmaz, például kalciumot, vasat, rézt, magnéziumot, cinket, foszfort és különböző folsavakat.”
Kaporszósz receptje
Hozzávalók
- 1 csokor friss kapor (jó nagy csokor ),
- 2 evőkanál étolaj vagy zsír,
- 2-3 gerezd fokhagyma,
- 2 evőkanál liszt,
- 500 ml tej,
- ízlés szerint só
Kaporszósz elkészítése
- a kaprot alaposan megmosom,
- a szárvégeket levágom róla,
- apróra darabolom,
- egy edénybe beleöntöm az olajat,
- az apróra vágott kaprot rászórom,
- megdinsztelem,
- hozzáadom a zúzott fokhagymát,
- a lisztet elkeverem 2 dl tejjel,
- ráöntöm a megdinsztelt kaporra,
- elvegyítem,
- majd hozzáadom a maradék tejet és ízlés szerint sózom,
- egyet forralok rajta és tálalom.
Semmi epe bántó nincs benne, sőt. Kaporral az egészségünkért. Szóval kaporra fel.
Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kornis Veronikának!
További receptek kaporral
Ma egy igaz hűsítő finomságot, a tzazikivel töltött paradicsom receptjét hoztam. A nagy kánikulában, jól lehűtve önmagában vagy húsok, hús nélküli feltétek mellé fogyaszthatjuk az egyszerűen elkészíthető, vitamindús, könnyű salátát. Kerti partihoz, grillezéshez is kiváló.
A békebeli kapros túrós lepény egy régi családi recept alapján készül. A kapor intenvíz ízét sokan – főleg a gyerekek – nem szeretik, számukra érdemes mazsolával és citromhéjjal ízesíteni a túrótölteléket.