Magam is sokféle fánk receptet megosztottam már, például szalagost, pántlikást, sütőben sültet, de dagasztás nélküli szalagost még nem. Igen jól olvasod, most azt fogam elárulni, hogy készül a fánk dagasztás nélkül.
Becsvölgye fánkja – fánk dagasztás nélkül receptje
Hozzávalók
- 1,2 kg BL55-ös liszt,
 - kb. 8dl kannás tehéntej,
 - 5 dkg friss élesztő,
 - 2 púpos evőkanál kristálycukor,
 - 1 csapott evőkanál jódozott só,
 - 1 egész tojás,
 - 1 evőkanál étolaj,
 - olaj a kisütéshez.
 
Fánk dagasztás nélkül elkészítése
- 2 dl tejet meglangyosítok kéz melegre,
 - 1 evőkanál cukrot elkeverek benne,
 - az élesztőt belemorzsolva jól felfuttatom,
 - a lisztet átszitálom a vájlingba,
 - ráhintek 1 pupos evőkanál cukrot,
 - majd 1 csapott evőkanál sót is hozzáadom,
 - elkeverem a liszttel,
 - 1 egész tojást ütök a lisztbe,
 - majd a felfuttatott élesztőt is a liszthez adom,
 - a tésztát kézzel dolgozom össze, közepesen keményre,
 - a langyos tejet adagonként adom a liszthez, nem egyszerre,
 - összeállítom a tésztát, de csak annyira, hogy a liszt elvegyüljön, s a massza egynemű legyen,
 - 1 evőkanál étolajat csurgatok a tésztára,
 - enyhe mozdulatokkal a tésztába forgatom,
 - cipót formálok a tál aljára,
 - kissé meghintem liszttel,
 - konyhaszalvétával letakarom és egy előmelegített plédbe takarva 1 órát kelesztem. Én a dagasztási folyamatot kiiktattam, mivel a tészta fáradozásom nélkül is gyönyörűen meg fog kelni. Az élesztő felfuttatása után 5 perc alatt állítom össze a tésztát,
 - a megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítom,
 - a szélét körbe kissé felhajtom és egy gyors mozdulattal átfordítom,
 - mást nem csinálok vele, mint sodrófával megnyújtom ujjnyi vastagra,
 - a tésztából kiszaggatom a fánkokat és sorba rakom őket,
 - a maradék részeket összeállítom csöppnyi tejjel és újra kelesztem,
 - közben felteszem az olajat a lábas 1/3-ig öntöm olajjal,
 - fedővel lefedve az felforrósítom, de csak addig használok födőt, amíg az olaj felmelegszik, tovább nem,
 - a szaggatás végeztével a legelső kiszaggatott fánknál kezdve körkörösen megnyújtom és alulról kidomborítva eresztem az izzó olajba, vagyis úgy kerül az olajba,ahogy a deszkán pihent, nincs megfordítva. A kisütési módszerem, amit legtöbbször használok: szaggatás, kb 8 perc, pihentetés-nyújtás 20 perc, ennyit pihen a deszkán és mehet az izzó olajba.
 - a kidomborított tészta ürege az olaj felszinén van, de fogyasztáskor a tészta teteje lesz, ide kerül a finom ízes lekvár.
 
Sikeres kelesztés, dagasztás nélkül. Elég az edény szinültéig megkelni vagyis 1 óra. Leleményességem eredménye az új fánkszaggatóim, az éles műanyag könnyen kiszúrja a fánkot.
Nagyon köszönjük a receptet Ovádi Lajosnénak!
