Site icon Balkonada

Batáta (édesburgonya) termesztése a kiskertben

Az édesburgonya, azaz a batáta (Ipomoea batata) termesztése, gondozása hazánkban nem olyan egyszerű, mint a hagyomyányos burgonyáé. Nem elég csupán a földbe vetni és várni, hogy pár hónap múlva megkezdhessük a betakarítást. Olvasónk bevált tapasztalataival és hasznos tanácsaival azonban érdemes belevágni az édesburgonya házi nevelésébe.

Batáta termesztése a kiskertben

Az édesburgonya gumói (Ipomoea batata) tele vannak vitaminnal, sokkal egészségesebb, mint a burgonya. További előnye, hogy mivel nem burgonyaféle, a burgonyabogarak támadásától sem kell tartani. A gyökereztetése, előhajtatása egy kicsit macerás, de ha már a földbe került, akkor nincs különösebb teendő vele.

Nézzük, mit ajánl Németh Anna olvasónk, aki sikeresen nevelt és termeszett batátát a kertjében.

Batáta gyökereztetése, előhajtatása

„Februárban kezdtem a gyökereztetést. Fogvájót megfeleztem, és azzal rögzítettem az édes burgonyát. Így az üveg és a batáta között van annyi hely, hogy tudom pótolni a vizet. Az idén összesen hat felébe vágott fogvájót szúrtam a batátába, mert tavaly több alkalommal kidőlt az üvegből. Egy nylon tasakot kilyuggattam és beborítottam az édes burgonyát, hogy pára dús levegőt biztosítsak neki és előbb beinduljon a hajtatás.

Nagyon sok hajtást hozott. A 15 cm-re nőtt hajtásokat levágtam és üvegbe tettem gyökereztetni. Amikor szép erőteljes gyökeret hajtottak a dugványok, egyesével cserépbe ültettem őket. A cserépbe ültetett batáták erkélyen, teraszon is jól mutatnak dísznövényként.

Batáta dugványok szabadföldbe ültetése

A fagyok elmúltával, május végefelé bakhátat építettem, amit 80 cm széles fekete fóliával befödtem, és 40 cm távolságra beültettem a dugványokat. Minden dugvány tövének földjéhez homokot kevertem, mert a kertem talaja kötött. Meg istálló trágya is került bele. A batáta trópusi növény, ezért csak május végén ültessük ki a dugványokat napos helyre. Nagyon jól tűri a tűzőnapot is, ezért napos helyre is jó választás

Rengeteg indát hajtott. Nem győztem terelgetni, hogy a mellette lévő földi epret ne nője be. Az indák le is gyökeresedtek. Az indákat minden héten fel kell emelni, hogy ne gyökeresedjenek le, mert akkor nem a fészekben fejlődő gumókba megy az energia.

Jövőre, szélesebb fóliát fogfok használni, amit hosszában, két oldalt felsodrok. Kicsi a kertem, zöld hagyma és saláta volt a batáta mellett. Július közepén kezd igazán terjeszkedni. Fokozatosan fogom alatta a fóliát növelni.

Batáta betakarítása

Október elején bontottam ki a bakhátat. A fészkek helyét jó mélyen feltúrtam, és még néhány elkószált gumót találtam. Egy bokorban 2 kg 10 deka batáta termett. Szellős helyen pár napig szárítgattam. Hideg helyen nem szabad tárolni, mert megfázik. Olyan helyiségbe tegyük, ahol kb. 15 fok van maximum.”

Nagyon köszönjük Németh Annának a hasznos tanácsokat!

Receptek édesburgonya felhasználásához

Exit mobile version