Site icon Balkonada

Anyukám mennyei lecsója – egyszerű lecsó recept

A sokolodalúan elkészítő lecsó igazi nyári étel. Szinte minden családban máshogy készül. Persze mindenki a saját családi lecsó receptjére esküszik. Létezik belőle húsos és vegetáriánus változat is. Fő alapanyagai, a hagyma, a paprika és a paradicsom mellé kerülhetnek bele egyéb zöldségek, például cukkini, padlizsán is. Bazsalikommal, rozmaringgal vagy egyéb fűszerekkel, virslivel, füstölt kolbásszal is megbolondíthatjuk. Tálalhatjuk rizzsel, tarhonyával vagy egyéb körettel is, de sokak szerint friss, ropogós kenyérrel az igazi. Egyes vidékeken elképzelhetetlen tejföl nélkül. Már mutatom is olvasónk Anyukájának kitűnő lecsó receptjét.

Anyukám mennyei lecsója – lecsó recept

A lecsó a hagyományos, 20. századi magyar ételklasszikusok közé tartozik. Habár balkáni rokonsággal is rendelkező étel, ma a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. Egyfajta zöldségragu, akér azt is mondhatjuk, hogy paradicsom-paprika „pörkölt”. A legáltalánosabb módon elkészített lecsó az egy rész makói vöröshagymát (hungarikum), két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprikát (hungarikum) tartalmazó változat.

Hozzávalók

Lecsó elkészítése

Tipp: Aki szereti, kolbászt is tehet bele, a virslikarikákkal együtt pirítsuk meg akkor azt is. Párolt rizzsel tálalom.

Nagyon köszönjük a receptet Szeles Olgának és az Anyukájának!

További lecsó variációk

Amikor megkérdeztem az olvasókat, hogy készítik a lecsót, nem is gondoltam, hogy olyan változatokat is írnak majd, amelyek számomra teljesen ismeretlenek. Nem véletlen, hogy népszerű étel. Igen változatosan fogyasztható, az olvasók által megírt lecsó variációk ráadásul megindítják a fantáziát. Már is eszembe jutott melyiket próbálom ki legközelebb.

Exit mobile version