A sokolodalúan elkészítő lecsó igazi nyári étel. Szinte minden családban máshogy készül. Persze mindenki a saját családi lecsó receptjére esküszik. Létezik belőle húsos és vegetáriánus változat is. Fő alapanyagai, a hagyma, a paprika és a paradicsom mellé kerülhetnek bele egyéb zöldségek, például cukkini, padlizsán is. Bazsalikommal, rozmaringgal vagy egyéb fűszerekkel, virslivel, füstölt kolbásszal is megbolondíthatjuk. Tálalhatjuk rizzsel, tarhonyával vagy egyéb körettel is, de sokak szerint friss, ropogós kenyérrel az igazi. Egyes vidékeken elképzelhetetlen tejföl nélkül. Már mutatom is olvasónk Anyukájának kitűnő lecsó receptjét.
Anyukám mennyei lecsója – lecsó recept
A lecsó a hagyományos, 20. századi magyar ételklasszikusok közé tartozik. Habár balkáni rokonsággal is rendelkező étel, ma a magyar gasztronómia egyik alappillérének tartják. Egyfajta zöldségragu, akér azt is mondhatjuk, hogy paradicsom-paprika „pörkölt”. A legáltalánosabb módon elkészített lecsó az egy rész makói vöröshagymát (hungarikum), két rész érett paradicsomot és négy rész roppanós, fehér húsú cecei zöldpaprikát (hungarikum) tartalmazó változat.
Hozzávalók
- 2 fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 paradicsom,
- 6-7 paprika,
- füstölt szalonna,
- 4 virsli,
- 1 db füstölt kocka,
- só,
- bors,
- pirospaprika,
- pici erős zöldpaprika,
- rozmaring,
- bazsalikom,
- víz.
Lecsó elkészítése
- a kockára vágott szalonnát zsírjára pirítom,
- ha már majd nem kész, beleteszem a virslikarikákat,
- tovább pirítom,
- majd ha kész, kiszedem a zsírból,
- ha nem elég a zsír, még bele kell tenni zsiradékot, én nem vagyok az a zsírral főzős, de lecsóba jobb a zsír, mint az olaj),
- belerakom a felaprított hagymát (nem kell nagyon aprókra vágni),
- megdinsztelem,
- beleteszem a felkockázott paradicsomot, együtt fonnyasztom,
- beleteszem a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, borsot, sót, icipici vizet,
- majd ha már a paradicsom tottyadt, mehet bele a paprika,
- pici rozmaring, pici bazsalikom és a füstölt kocka,
- ha már majdnem kész, visszateszem bele a virslis szalonnát,
- és a vége felé az erős paprikát,
- készre főzöm (nem kell agyonfőzni, ne legyen túl tottyadt a paprika).
Tipp: Aki szereti, kolbászt is tehet bele, a virslikarikákkal együtt pirítsuk meg akkor azt is. Párolt rizzsel tálalom.
Nagyon köszönjük a receptet Szeles Olgának és az Anyukájának!
További lecsó variációk
Amikor megkérdeztem az olvasókat, hogy készítik a lecsót, nem is gondoltam, hogy olyan változatokat is írnak majd, amelyek számomra teljesen ismeretlenek. Nem véletlen, hogy népszerű étel. Igen változatosan fogyasztható, az olvasók által megírt lecsó variációk ráadásul megindítják a fantáziát. Már is eszembe jutott melyiket próbálom ki legközelebb.