Almás-mákos paleó süti hatalmas előnye a paleó volta mellett, hogy pár perc előkészítés után 30-35 perc alatt készre süthető. Olvass tovább és mutatom az egyszerű receptet.
Mi az a paleó/paleolit diéta?
Igen divatos mostanában a paleó étrend, ez a süti is annak nevezhető, de vajon mit takar ez a szó és kinek érdemes paleó ételeket fogyasztania?
A paleolit diéta olyan gasztronómiai irányzat, amelynek célja a paleolit kori táplálkozás reprodukálása a mai viszonyok között. Mivel alkalmazása inkább életstílus, mint alkalmi diéta, így leginkább étrendnek tekinthető. Habár a különböző irányzatok hasonló alapokra épülnek, de kivitelezésben és elnevezésben mind hazánkban, mind külföldön vannak eltérések, és nincs hivatalosnak tekinthető változat. A paleolit táplálkozás célja az olyan, ún. civilizációs betegségek elkerülése, mint egyes érrendszeri betegségek (stroke, szívinfarktus, ischaemia), 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás. Követői szerint evolúciós szempontú étrendnek is nevezhető, mert evolúciós szempontból vizsgálta meg ember és táplálkozás, illetve betegségek kapcsolatát a történelemben visszamenőleg egyes kutatások segítségével. Az elmélet alapjait többen megkérdőjelezhetőnek tartják, sőt egyes szakmai szervezetek egyenesen nem is ajánlják alkalmazását. – írja a wikipédia.
Almás-mákos paleó süti receptje
Hozzávalók
- 20 dkg darált mák,
- 2 teáskanál sütőpor,
- 10 teáskanál Xilit,
- 1 citrom reszelt héja,
- 3 alma,
- 2 teáskanál fahéj,
- 2 evőkanál zabpehelyliszt,
- 2 egész tojás.
Elkészítése
- az almákat meghámozzuk és lereszeljük,
- a mákot összedaráljuk a Xilittel,
- a mákhoz hozzákeverjük a többi alapanyagot,
- egy kisebb szilikonos tepsiben, vagy püspökkenyér formában 200 C-on kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
Nagyon köszönöm a szuper receptet Pethes Juditnak!