Site icon Balkonada

Alma: az egészség üdítő forrása

Az alma az egyik legismertebb gyümölcsünk. Szerte a világon termesztik, fogyasztják a több ezer fajta valamelyikét. A ropogós, édes gyümölcs tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és rostokkal, amelyek számos jótékony hatással vannak szervezetünkre. Nem csoda hát, hogy az egészséges táplálkozásban is központi szerepet tölt be az alma.

Az alma, a ropogós nassolnivaló

A rózsafélék családjába tartozó almafa minden kontinensen megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik, Európából a világtermelés fele származik. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék.

Nyári változatai, a borízű és a rétesalma is igen kedveltek, de ezek nem tarthatók el sokáig. Az ősszel érő fajták akár tavaszig is eltarthatók, olcsó, de annál értékesebb táplálékot és vitaminforrást biztosítva. A „népszerűségi listán” még mindig vezető a jonatán fajtát már ritkán tudunk vásárolni. Helyét leginkább a jóval tartósabb fajták, mint a a jonagond, a golden, az idared, a starking és a zöld alma veszik át.

A népi hagyomány a gyógynövények közé sorolta, a vérhas és a bélfertőzések, valamint a köszvény gyógyszereként használták.

Az alma több nép mitológiájában is fontos szerepet játszik, a bibliai almától kezdve a finnugor mesékben szereplő aranyalmafáig sokféle formában találkozhatunk vele. Bármilyen műben is jelenik meg, mindig pozitív töltet járul hozzá, az értéket, az életet, a lehetőséget szimbolizálja.

Egy régi közmondás szerint: „napi egy alma – az orvost távol tartja”. Az almafajták széles választéka közül választhatunk, így biztosan mindenki megtalálja a kedvencét. A különböző fajták ízükben, színükben és állagukban is eltérnek.

Az alma vitaminjai és jótékony hatásai

Az alma gazdag pektinben, egy oldható rostban, amely számos pozitív hatással van az emésztésre, a koleszterinszintre és a vércukorszintre. Továbbá jelentős mennyiségű C-vitamint, antioxidánsokat és egyéb fitokemikáliákat tartalmaz, amelyek védik sejtjeinket a káros szabad gyököktől.

Húsa 8-13 százaléknyi gyümölcscukrot tartalmaz, egy közepes nagyságú nyers almában 80 kalória van, 21 gramm szénhidrátot, 3,7 gramm rostot, és 10-15 mg C-vitamint tartalmaz. A- és B vitamin, folsav, kalcium, magnézium, kálium, kéntartalma is jelentős.

Rostanyaga, a petkin rendezi a székletet – főve, párolva a hasmenés, nyersen a székrekedés ellen hatásos. Csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumszintje a magas vérnyomásúaknak segíthet. A szervezet egészére méregtelenítő, tisztító hatású.

A fogyókúra egyik hasznos segítője. Az egy-két napos almakúra, nemcsak a súlycsökkenéshez járul hozzá, hanem egyben méregteleníti is a szervezetet.

Az alma jótékony hatásai:

Ha az almát a napi étkezésekbe vagy nassolnivalókba beépítjük, akkor egyszerűen javíthatjuk egészségünket a szív és az emésztőrendszer egészségétől a vércukorszint támogatásáig, így ideális szuperélelmiszer bármely diéta során.

Az alma felhasználása

Az alma önmagában is finom és egészséges, de számos más ételhez is felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle gyümölcssalátát, almátortát, lekvárt vagy akár almaecetet. A héjában fogyasztva még több értékes tápanyaghoz jutunk.

Leggyakoribb felhasználási módok:

Fontos tudnivalók

Az alma nemcsak finom és ropogós gyümölcs, de számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez. Általában biztonságos és jótékony hatású, de túl sok alma egyszerre fogyasztása emésztési zavarokat okozhat a magas rosttartalma miatt. Az almamagok fogyasztása sem ajánlott, mivel amigdalint tartalmaz, amely nagy mennyiségben cianidot szabadíthat fel a szervezetben.

Bár ritka, de előfordulhat almaallergia. Az alma magas savtartalma miatt fogyasztása után érdemes fogat mosni.

Ha lehetséges, válasszunk bio almát, hogy elkerüljük a növényvédő szerek fogyasztását.

Receptek az alma felhasználásához

Exit mobile version