A vendégváró trifle kitűnő nyári, villantós édesség. A receptre nem mondhatom, hogy egyszerű, hisz a gyümölcsös desszert elkészítése kicsit pepecselős, de a végeredmény és a vendégek dicsérő szavai mindezt azonnal feledtetik.
Vendégváró trifle
Többször készítettem már trifle-t, (egy rétegezett desszert, mely elsősorban a brit konyha specialitása) mindig másképpen, más gyümölcsökkel, főleg ami éppen frissen kapható. Készítettem már egzotikusan eperrel és fekete erdő módra is meggyel.
Vendégvárásra készült a mostani. Ebben a nagy forróságban valami hűsítőt, hideget, de mégis finomat szerettem volna kínálni a vendégeimnek. Kapóra jött a trifle receptje, nagy sikert arattam vele.
Hosszú a leírás, de….a végén minden falatot megér a belefektetett idő és munka, ezt megígérem.
Hozzávalók: (6 – 8 személyre), kb. 6 literes tálhoz
Kakaós piskótához:
- 2 tojás
- 5 evőkanál víz
- 10 dkg kristálycukor (nádcukor) vagy cukorhelyettesítő
- 1 tasak vaníliás cukor
- csipet só
- 12,5 dkg liszt
- 1,5 evőkanál natúr kakaópor
- 8 gr sütőpor
Csokoládés krémhez:
- 20 dkg étcsokoládé (lehet cukormentes)
- 50 dkg mascarpone
- 8 evőkanál porcukor
- 6 dl tejszín
- 1 citrom reszelt héja
- A tejszínes réteghez:
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál porcukor
- 1 tasak habfixáló
- fél citrom reszelt héja
Szükséges még hozzá:
- Kb. 50-60 dkg áfonya,
- 1 konzerv őszibarack (lehet frisset is használni),
- locsoláshoz, áztatáshoz rum(rumaroma) vagy bármilyen ízű likőr kb. 0,5 dl,
- 1 maréknyi durvára vágott dió,
- áfonyadzsem,
- étcsokoládé (1 tábla)
- tetejére, díszítéshez: gyümölcsök
- 1,5 dl tejszín, 1 vaníliás cukor, 1 tasak habfixáló
Vendégváró trifle elkészítése
- Először a piskótát készítjük el.
- A tojások sárgáját a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a kimért vizet.
- A lisztet, a sütőport és a kakaóport összekeverjük és a tojásos masszához adjuk, elkeverjük.
- A tojásfehérjéket csipetnyi sóval keményre verjük, beleforgatjuk a masszába.
- Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk és 180 fokon megsütjük. Hűlni hagyjuk.
- A csokoládés krémhez, vízgőz felett felolvasztjuk a csokit, hűlni hagyjuk.
- A mascarponét elkeverjük a porcukorral, reszelt citromhéjjal, a lehűlt csokoládéhoz keverjük
- A tejszínt kemény habbá verjük és a krémhez keverjük.
- A tejszínhez adjuk a habfixálót, a porcukrot és a reszelt citromhéjat, kemény habbá verjük.
- A kihűlt piskótát kockákra felvágjuk.
- A csokis krémből 2 evőkanálnyit egy nagyobb, mély üvegtál aljára kenünk, rászórjuk a kockákra vágott piskóta 1/3 részét és meglocsoljuk rummal/aromával/likőrrel. Mehet rá egy maréknyi áfonya.
- Erre kerül a csokis krém 1/3 része, megszórjuk áfonyával, csokidarabkák és a felszeletelt/darabolt őszibarackból tetszés szerint rétegezünk rá.
- Erre szórjuk a következő réteg piskótát, én meglocsoltam pici alkohollal felhigított áfonyadzsemmel a piskótát + a rumaromás locsolás. Rákentem a csokikrémet, áfonya + durvára vágott dióval megszórtam.
- Ezután a tejszínes réteggel befedtem.
- Jöhetnek a maradék piskótakockák, locsolás, csokidarabok, áfonya és végül a maradék csokis krém a tetejére. Elsimítjuk.
- Hűtőszekrénybe tesszük és tapasztalatból mondom….egy éjszakán át hűtjük, így lesz tökéletes állagú, jól lehűl és összeérnek az ízek, aromák.
- Mielőtt tálaljuk, ízlés szerint díszíthetjük tetszőleges gyümölcsökkel.
- A végén kb. 1,5 dl tejszínt 1 tasak vaníliás cukorral és 1 tasak habfixálóval felvertem, habzsákba töltöttem és csillagcsöves kinyomóval, díszeket nyomtam a gyümölcsök köré.
- A hűtés nagyon fontos, 1 éjszakán át hűtve lesz élvezetes, tökéletesen jó állagú a trifle.
Remélem sikerül elkápráztatni a vendégeket, családtagokat ezzel a finom desszerttel.
Jó nassolást kívánok!
Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!