A vajdasági sós süteményt egy kedves exkolléganőm ajánlotta a figyelmembe. Nem most volt, de valamiért mindig halasztgattam az elkészítését. Most végre elővettem a receptet és elkészítettem. Nem bántam meg. Tényleg nagyon gyors és egyszerű. Szívből ajánlom az elkészítését.
„Könnyű elkészíteni és fantasztikus tényleg. De, legközelebb a tésztába és a sajtos krémbe elosztom a sót, mert a tészta szerintem megkívánja. Ja, és óvatosan, mert sok a tej nekem olyan 3 dl kellett csak.
Füstölt sajtot raktam bele, pennys ócsó Sissi márkát és fantasztikus
Ezt a sós harapnivalót bárki el tudja készíteni, bátran ajánlom akár kezdőknek is. Már többször készítettem, és mindig hamar elfogy.” – ajánlotta a receptet Csizmásné Varga Judit.
Vajdasági sós
Hozzávalók
Tésztához
- 80 dkg liszt,
- 5 dkg élesztő,
- 3-5 dl tej,
- 1 dl étolaj,
- cukor,
- só.
Töltelékhez
- 25 dkg vaj/margarin,
- 2 tojás sárgája,
- 1 evőkanál só,
- 10 dkg reszelt sajt
Tetejére
- 1 tojás,
- 20 dkg sajt,
- szezámmag (el is maradhat)
Elkészítése
- Először elkészítjük a tölteléket. A vajat/margarint a sóval és a tojások sárgájával habosra keverjük, majd hozzáadjuk a reszelt sajtot és alaposan összedolgozzuk.
- A tejet meglangyosítjuk, és az élesztőt 2 dl cukros tejben felfuttatjuk.
- A liszthez hozzáadjuk a már felfuttatott élesztőt, az olajat, majd a maradék langyos tejjel jól összedolgozzuk. (tapasztalat szerint 3 dl tej elég hozzá).
- A bedagasztott tésztát 4 részre osztjuk, külön keleszteni nem kell!!
- Az első tésztacipót enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk, megkenjük a töltelék 1/4 részével, feltekerjük, mint a bejglit.
- Kb. kétujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk vagy vághatunk belőle háromszögeket is.
- Ugyanígy készítjük el a többi cipót is.
- A tetejét felvert tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk. Én pár szem szezámmagot tettem még rá. T
- Tepsibe tesszük, 180 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Nagyon köszönjük a receptet Csizmásné Varga Juditnak!