Az eredeti francia croissantnak nincs párja, de ha valami igazán finomra vágyunk, bátran próbálkozhatunk a vajas croissant elkészítésével. Pillekönnyű, réteges és nagyon finom. Akár sósan magában vagy vajjal megkenve, akár mézzel vagy lekvárral édesen fogyasztható.
Vajas croissant receptje
Hozzávalók
- 50 dkg liszt,
- egy élesztő,
- kb. 3 dl tej,
- két kiskanál só,
- kicsi cukor,
- egy tojás,
- 25 dkg margarin vagy vaj
Vajas croissant elkészítése
- az élesztőt langyos tejben, kis cukorral felfuttatjuk,
- hozzáadjuk a liszthez az élesztőt, a sót, a tejet és jól kidagasztjuk,
- ha sós tésztára vágyunk, emeljük a só mennyiségét,
- a tésztát kb. fél centi vastagságúra kinyújtjuk,
- a margarint ketté vágjuk és egymás mellé a tészta közepére tesszük,
- a tésztával befedjük a margarint,
- gyújtófával ujjnyi vastagra nyújtjuk,
- majd négyszeres hajtogatást csinálunk (a felső részt lehajtom, majd lentről felhajtom a már dupla tésztára, aztán jobb oldalról behajtom balra, végül balról jobbra),
- nyújtófával kissé ellapítjuk és újból kinyújtjuk,
- megismételjük a négyszeres hajtogatást,
- még egyszer kinyújtjuk,
- újra négyszeres hajtogatást csinálunk,
- 2 órán át hűtőben kelesztjük,
- kb. 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk,
- háromszögeket vágunk és a háromszög csúcsútól mint a kiflit feltekerjük,
- a kifli formákat kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük,
- 1 órán át tovább kelesztjük,
- tetejét tojássárgával megkenjük,
- 180 fokos sütőben kb, 20-25 perc alatt sül meg.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
+1 Tipp
Magában sósan is nagyon finom, de megkenhetjük vajjal is és lekvárral is isteni. Ha lekvárral akarjuk fogyasztani, akkor kevesebb sóval készítsük.
A tetejére tehetünk sajtot, mákot, szezám- vagy bármilyen más ropogós magot. Akár meg is tölthetjük, hisz sajttal, sonkával vagy sajttal-sonkával töltve is kitűnő a croissant.
Jó étvágyat!
További croissant receptek
A Limara pékségének receptje alapján sütött csokis croissant elkészítése nagyon egyszerű. A végeredmény egy nagyon finom, réteges tészta lágy csokoládé töltelékkel töltve. Már mutatom is a kitűnő receptet.
A sajtos-sonkás croissant receptje bármikor jól jöhet. Akár a húsvét után megmaradt sonka kreatív felhasználására is jó lehet. A francia péksütemény töltetlenül is finom, sajttal és sonkával töltve igazán fenséges.