A túrós kuglóf nagyon jó alternatíva, ha unjuk már a hagyományos kuglófot. Önmagában is kitűnő, de adhatunk hozzá lekvárt vagy egy finom krémet. Kakaóval vagy kávéval is fenséges.
A kuglófot már a 17. században is ismerték Németországban és Ausztriában, különösen a polgári családok körében volt népszerű. Neve német eredetű. A szó első fele a kapucni jelentésű német die Gugel-re utal, második fele az élesztő jelentésű német Hefe szóból származik. Eredetileg kizárólag élesztős tésztával készült, de ma már a sütőporral készülő kevert tészta is gyakran kerül a kuglófsütő formába.
Legendák is kötődnek a kuglófhoz. Az egyik szerint a bibliai három királyok útban Bethlehemből hazafelé beutazták Elzászt, és a vendéglátóiknak hálából egy a turbánjukhoz hasonló kinézetű süteményt sütöttek, a kuglófot. Ennek megfelelően a franciák magukénak vallják. Elzászban Kougloupf formában írják.
„Egyszerű, finom, túrós, mazsolás… aki szeretné tehet a tésztájába felaprított epret vagy más gyümölcsöt, aszalt gyümölcssel is nagyon finom 😋 – ajánlja mai receptünket Illésné Nagy Mária.
Túrós kuglóf hozzávalói
- 25 dkg túró,
- 25 dkg liszt,
- 1 csomag sütőpor,
- 25 dkg vaj,
- 15 dkg kristálycukor vagy nádcukor,
- 1 csomag vaníliáscukor,
- 2 tojás,
- fél citrom reszelt héja,
- mazsola ízlés szerint.
Túrós kuglóf elkészítése
- a vajat a cukrokkal habosra keverjük,
- a tojásokat egyesével beledolgozzuk,
- a túrót hozzákeverjük,
- a lisztet elvegyítjük a sütőporral és a masszához keverjük,
- reszelt citromhéjjal, mazsolával ízesítjük,
- a masszát egy kivajazott, lisztezett kuglógsütőbe vagy szilikon sütőformába simítjuk,
- 175 fokos sütőben 1 órán át sütjük,
- ha hamar pirulna a teteje, zsírpapírral letakarható,
- a formában hagyjuk kihűlni, kiborítva porcukorral meghintve kínáljuk.
Ízletes, finom kevert sütemény. Adhatunk hozzá finom házi lekvárt, mogyorókrémet. Nagyon finom kávé, kakaó vagy forrócsoki mellé.
Jó sütögetést kívánok!
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illséné Nagy Máriának!