A nyár kedvencei, a zöldségalapú ételek között előkelő helyet foglalnak el a hússal töltött ételek. A töltött tökkarikák kapros mártással receptje talán neked is újdonság lesz és egy finom étellel bővítheted a palettát.
„Nagyon sok zöldségalapú ételt készítek mostanában, amikhez az alapanyag kikerül a kertünkből. Egyik nagy kenvenc a töltött tökkarikák kapros mártással.” – ajánlotta figyelmünkbe mai recepteünket Klujber Károlyné Bori.
Töltött tökkarikák kapros mártással
Hozzávalók
- egy nagyobb vagy két kisebb főzőtök,
- 1/2 kg darált hús,
- ojaj vagy zsír,
- 1 nagy fej hagyma,
- 5-6 gerezd fokhagyma,
- só,
- bors,
- pirospaprika,
- 10 dkg rizs,
- 5 dkg reszelt sajt,
- 2 evőkanál liszt,
- 3 dl tejföl,
- kapor,
- citromlé.
Elkészítése
- A tököt hámozom, kb. 4 cm vastag karikákra vágom, a belsejét óvatosan kiszedem. Enyhén ecetes-sós vízben pár percig főzöm a karikákat, majd kiolajozott tepsibe teszem. A tök főzőlevét félre teszem, még szükség lesz rá.
- 1/2 kg darált húsból pörköltet készítek /olaj,hagyma,fokhagyma, só,bors, pirospaprika/, amit felengedek pár kanál töklével.
- 10 dkg rizst megfőzök. A hús levét leszűröm, a rizst a húshoz keverem, 5 dkg reszelt sajtot teszek hozzá és jól elvegyítem.
- A pörkölt szaftjához 3-4 merőkanál töklét öntök, belekeverem az apróra vágott kaprot, felforralom, sóval és citromlével ízesítem. 2 evőkanál liszt és 3 dl tejföl keverékével behabarom.
- A tökkarikákat megtöltöm a rizses keverékkel, mindegyiknek a tetejére teszek egy jó merőkanálnyit a kapormártásból és sütőben 180-190 fokon 20 percig sütöm.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Klujber Károlyné Borinak!