A legunalmasabb levest is feldobja, ha a levesbetétbe teszünk egy kis csavart. Itt most nem épp az igen megosztó király hurkájára gondolok. Hanem valami színesre és egészségesre. A gyúrt házi tészta egyszerűen feldobható a kert növényeivel is. A házi tészta a fűszernövényekkel és virágokkal ízesítve nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényezteti, a látványa a szemünknek és a lelkünknek is jót tesz.
Házi tészta készítés – alap recept
Hozzávalók
- 40 dkg liszt,
- 1 csipet só,
- 4 db tojás.
Elkészítése
- A tojásokat a sóval felverjük egy tálban.
- A lisztet egy deszkára borítjuk, krátert csinálunk a közepébe, majd ebbe beleöntjük a felvert tojást.
- Kézzel elkezdjük összedolgozni a lisztet és a tojást.
- Kb. 10-12 percig gyúrjuk a tésztát, míg teljesen egynemű nem lesz. Persze mindezt megcsináltathatjuk géppel is.
- Az egynemű tésztát folpakba csomagoljuk és 30 percet pihentetjük.
- Enyhén lisztezett felületen szétlapogatjuk a tésztát, majd egy sodrófával jó vékonyra kinyújtjuk.
- Meglisztezzük vékonyan a teljes felületét és felhajtogatjuk.
- Egy éles késsel a kívánt méretűre vágjuk. Cérnametélt, széles metélt vagy kockatszta is készülhet belőle. A nyújtást és a vágást tésztakészítőgéppel is csinálhatjuk.
- Bő, sós forró vízbe dobjuk és kifőzzük. A friss tészta főzési ideje rövidebb, mint a száraztésztáé, így nagyjából öt perc alatt megfő.
- Amikor megfőtt a tészta, leszűrjük és folyó víz alatt átöblítjük.
- Egy lábosban egy kevés olajat hevítünk és ezen átforgatjuk a tésztát.
- Tetszőleges feltéttel tálalhatjuk.
Házi tészta fűszernövényekkel és virágokkal elkészítése
Az ötlet és a kivitelezés Vas Sándorné olvasónktól származik: „Gyúrtam egy kis tésztát a kertünk fűszernövényeiből és virágaiból.”
„A tésztát hagyományos módon készítettem. Majd kinyújtom a tésztát a géppel. Nem a legvékonyabbra, eggyel vastagabbra. Egy picit nedvesítettem rajta, rárakosgatom a leveleket, virágokat.
Majd ráborítottam a sima tésztalapot, egy üreset. Összenyomkodtam, nyújtófával egy kicsit átmentem rajta. Most két tésztalap van egymáson.
Óvatosan, így a kettőt együtt megint beleraktam a nyújtóba, és áthajtottam, aztán vékonyítottam. Van, hogy kicsit megnyújtja a szirmot, virágot, de csak még szebb lesz.”
Nagyon köszönjük Vas Sándornénak a kitűnő ötletet!
Jó étvágyat!