Téli pogácsa receptet kaptunk Illésné Nagy Máriától. A remek sör és borkorcsolya igen tartalmas, igazi kalóriabomba, nem véletlenül kapta a téli jelzőt. Egy jó kis forralt bort is el tudnék képzelni mellé.
„Érdemes nyitott szemmel járni, ugyanis, ezt a receptet egy üzletlánc szórólapjának hátoldalán találta az anyukám 🙂
Már sokszor elkészítettem, nagyon szeretjük! 😉
Remek sör vagy borkorcsolya, ízletes és nagyon eteti magát…! Jó szívvel ajánlom az elkészítését.” – ajánlotta Illésné Nagy Mária.
Téli pogácsa
Hozzávalók: (50 darab közepes méretűhöz)
- 50 dkg liszt,
- 25 dkg vaj,
- 1,5 teáskanál só,
- őrölt bors,
- 2 tojás,
- 2 evőkanál tejföl,
- 2,5 dkg friss élesztő,
- csipet cukor.
Belevalóhoz:
- 1 nagy fej lilahagyma,
- 10 dkg füstölt sonka (nyers, lehet tarja is, vagy akár kockázott bacon),
- 1 evőkanál olvasztott kacsazsír
Lekenéshez:
- 1 tojás
Tetejére:
- reszelt sajt a tetejére
Elkészítése
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, sót, borsot (ízlés szerint). A tejfölt elkeverjük az élesztővel és a cukorral, majd a lisztes masszához adjuk, összegyúrjuk.
Ha szükséges, az összeállításnál adhatunk hozzá egy kevés tejet.
Hideg helyen, kb. 30 percig pihentetjük.
A „belevalóhoz” a hagymát apró kockákra vágjuk, a kacsazsíron elkezdjük sütni, a nyers, füstölt sonkát szintén kockákra vágjuk és a hagymához tesszük. Rövid ideig együtt sütjük, kihűtjük.
A tésztát kinyújtjuk, ráborítjuk a sonkás hagymát, elterítjük rajta. Bal, majd jobb oldalát a közepéig behajtjuk, majd alulról és felűlről is ugyanígy behajtjuk. 10 percenként még 3x megismételjük a nyújtást, majd a hajtogatást.
Kb. 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, késsel berácsozzuk a tetejét és egy felvert tojással lekenjük, reszelt sajttal megszórjuk, kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, 20 percig kelesztjük. 190 fokon, kb. 15 perc alatt pirosra sütjük.
Melegen is nagyon finom, kihűlve még jobban előjönnek az ízek 😋
Jó sütögetést kívánok!
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!