Site icon Balkonada

Sztrapacska, a szlovákok nemzeti étele

A sztrapacska és a haluska, a szlovákok két nemzeti étele nagyon jó bizonyíték arra, hogy az egyszerű receptből készülő étel is lehet finom. A juhtúrós galuska, amit nálunk tévesen juhtúrós sztrapacskának hívunk,  nyers reszelt burgonyából készül, tetejére túró, tejföl és pirított szalonna kerül. 

Sztrapacska vagy galuska?

„A Magyarországon elterjedt sztrapacska nem azonos a szlovák strapačky-val, amely egy reszelt, nyers burgonyát tartalmazó galuska, párolt savanyúkáposztával és hússal (szlovákul kapustové halušky, strapačky s kapustou vagy strapačky). Ehelyett itthon egy másik szlovák ételt a juhtúrós galuskát (bryndzové halušky) kínálják ezen néven. Az eredeti változat tésztája (halušky) leginkább a nokedlihez hasonlít, különbség azonban, hogy reszelt nyersburgonyát is tartalmaz. A szlovákok a „galuskára” savanyú káposztát és húst téve készítik el a sztrapacskát, a magyarok juhtúróval, szalonnával fogyasztják, vagy borsos párolt káposztával, tejföllel.” – írja a wikipédia.

Szóval akkor most nem sztrapacska receptet mutaok, hanem azt, hogy készül a haluska, vagyis a hójuhtúrós galuska.

Juhtúrós galuska (haluska) hozzávalói

A tésztához:

Tetejére:

Juhtúrós galuska, tévesen juhtúrós sztrapacska elkészítése

Jó étvágyat kívánok!
Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Exit mobile version