A sztrapacska és a haluska, a szlovákok két nemzeti étele nagyon jó bizonyíték arra, hogy az egyszerű receptből készülő étel is lehet finom. A juhtúrós galuska, amit nálunk tévesen juhtúrós sztrapacskának hívunk, nyers reszelt burgonyából készül, tetejére túró, tejföl és pirított szalonna kerül.
Sztrapacska vagy galuska?
„A Magyarországon elterjedt sztrapacska nem azonos a szlovák strapačky-val, amely egy reszelt, nyers burgonyát tartalmazó galuska, párolt savanyúkáposztával és hússal (szlovákul kapustové halušky, strapačky s kapustou vagy strapačky). Ehelyett itthon egy másik szlovák ételt a juhtúrós galuskát (bryndzové halušky) kínálják ezen néven. Az eredeti változat tésztája (halušky) leginkább a nokedlihez hasonlít, különbség azonban, hogy reszelt nyersburgonyát is tartalmaz. A szlovákok a „galuskára” savanyú káposztát és húst téve készítik el a sztrapacskát, a magyarok juhtúróval, szalonnával fogyasztják, vagy borsos párolt káposztával, tejföllel.” – írja a wikipédia.
Szóval akkor most nem sztrapacska receptet mutaok, hanem azt, hogy készül a haluska, vagyis a hójuhtúrós galuska.
Juhtúrós galuska (haluska) hozzávalói
A tésztához:
- 500 g liszt,
- 3 db közepes burgonya,
- ízlés szerint só,
- 1 mokkáskanál fehér bors,
- 1 csipet fokhagymasó,
- víz.
Tetejére:
- ízlés szerint tehéntúró vagy juhtúró,
- ízlés szerint tejföl,
- pirított szalonna darabok.
Juhtúrós galuska, tévesen juhtúrós sztrapacska elkészítése
- A burgonyákat meghámozzuk és közepes lyukú reszelőn lereszeljük.
- A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, a reszelt burgonyával.
- Annyi vizet adunk hozzá, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk.
- A szalonnát felkockázzuk.
- Serpenyőben megsütjük.
- A tészta masszát nokedliszaggatón beleszaggatjuk a forrásban lévő sós vízbe, majd kifőzzük.
- Leszűrés után tálba szedjük, olajjal elkeverjük.
- A tálalás történhet tehéntúróval, juhtúróval, tejföllel és a szalonna darabokkal.
Jó étvágyat kívánok!
Nagyon köszönöm a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!