A szilvás lepény egyszerűen elkészíthető sütemény. A fahéjas cukortól illatozó süteményt kár lenne kihagyni. Már mutatom is a fenséges desszert receptjét.
Szilvás lepény receptje
A szilvás lepény receptjének története egy köszönettel és pár fotóval kezdődött, amit Rendek-Forró Lídia töltött fel a Kertemből tálalva – házias receptek Facebook csoportba.
„Köszönöm a “cukrozott szilva nyersen” receptjét. Nálunk is felkerült a polcra egy-két üveg. Kicsit elcsentünk belőle a lepénykéhez. A szilvát abból vettem el, amit télire készítettem elő”.
A nagyon gusztusos lepény fotója után természetes volt, hogy páran rögtön elkérték a receptet. A kérés pedig meghallgatásra talált és íme itt az egyszerű és nagyszerű recept.
Hozzávalók
- 70 dkg liszt,
- 5 dkg élesztő,
- 10 dkg olvasztott vaj, 16 dkg lágy zsír,
- 6 evőkanál tejföl,
- 6 evőkanál cukor,
- 2 dl tej,
- 2 teáskanál só,
- szilva,
- fahéjas cukor a tetejére.
Szilvás lepény elkészítése
- az élesztőt kevés cukorral felfuttatjuk a tejben,
- amúgy felfut, a liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót,
- amikor az élesztő kész, alaposan összedolgozzuk,
- duplájára kelesztjük,
- kézzel belesimítjuk a tepsibe a tésztát,
- mehet rá a tetszőleges mennyiségű szilva,
- végül megszórjuk a fahéjas cukorral,
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Rendek-Forró Lídiának!
További szilvás receptek
A szilvás gombóc a hagyományos magyar konyha egyik legkedveltebb étele. A lisztből és burgonyából készült tészta jól közrefogja az illatos fahéjjal töltött zamatos szilvát.
Cukrozott szilva nyersen eltéve befőttként is finom. Ha valami különlegesre vágyunk és nem elégszünk meg a napon aszalt szilvával, készítsünk szilva befőttet főzés nélkül! Már mutatom is az egyszerű receptet.