Site icon Balkonada

Szilvás gombóc mákkal receptje

Szilvás gombóc mákkal, na ilyet se hallottam még eddig. Pedig milyen jól néz ki és amiben gyümölcs is és mák is van az csak jó lehet. A szilvához egyébként is nagyon jól illik a mák. Ezt ki kell  próbálni!

Illésné Nagy Mária ajánló sorai:

„Az alapreceptje majdnem ugyanaz mint a Jucó gombócáé, de nálam a zsír és a búzadara mennyisége más… én erre esküszöm! 😉
Szilvás gombócot készítettem, de megmutatom a sárgabarackosat is: pirított zsemlemorzsában és mákos kéregben. Sokan ismerik a darált mákba forgatottat és sokan még nem is hallottak róla 🧐 Érdemes kipróbálni akár barackkal, akár szilvával töltve. Hihetetlenül finom! 😋

A recept nagyon régi, egy kedves szomszéd nénitől, Kató nénitől tanultam az elkészítését.
Sajnos ő már nincs közöttünk, de a receptje remélem örök emléket állít neki 😇

Szilvás gombóc mákkal hozzávalói

Szilvás gombóc mákkal elkészítése

A burgonyát, megfőzzük, átnyomjuk burgonyanyomón, langyosra hűtjük. A hozzávalókkal összeállítjuk. Nem szoktam kinyújtani, mert feleslegesen sok lisztet vesz fel, ezért adagokat veszek ki belőle, közepébe fél szilvát teszek, elötte fahéjjal kevert nádcukorba mártom, összegömbölyítem a tésztát.
Vizet forralok, egy nagy csipet sóval és főzni kezdem a gombócokat. Több adagban készítem, ha feljön a víz tetejére még főzöm, érdemes egyet kivenni, elvágni és ellenőrizni, hogy megfőtt – e.
Pici olajon zsemlemorzsát pirítok és a kifőtt gombócokat beleforgatom.

Forrón tálalom, fahéjjal elkevert porcukrot kínálok mellé.

Nagyon, nagyon finom…hála a netnek már sokan ismerik ☺️
Ebből a tésztából nudlit is készíthetünk.

Jó étvágyat kívánok!

Tipp: szilvabefőttel vagy fagyasztott szilvával is elkészíthető a recept/barackkal, bármilyen lekvárral…stb.

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Exit mobile version